Трета вълна на коронавируса неизбежна?

Главният държавен здравен инспектор получава по e-mail-a поне по 1-2 писма на ден от зложелатали, проклинат го и по телефона 

Ако британският вариант продължи да се разпространява с този темп, може да очакваме, че в края на март ще има значително повишаване на неговия дял в България и отражение върху заболеваемостта и смъртността. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Французите си правят сметката, че през март

ще са в пика на третата вълна. Не е задължително тя да дойде в такъв вид и с такъв интензитет в Източна Европа, но е твърде възможно все пак да се сблъскаме с нея“, добави той.

Доцентът сподели, че непрекъснато получава заплахи по телефона и по e-mail-a.

“Има едни хора, които смятат, че ние сме лично отговорни за създаването и за разпространението на вируса. Малко ме вълнува тяхната оценка. Получавам по 1-2 писма със заплахи на ден по e-mail-а и по няколко позвънявания, включително и в късните часове на нощта. Обясняват ни какви идиоти сме и накрая завършват с клетви за цялото семейство“, добави той.

„Мен ме е страх много повече от южноафриканския, отколкото от британския вариант, защото той предизвиква по-тежко протичане на заболяването, по-висока смъртност и намалява средната възраст“, сподели Кунчев.

„У нас в момента 10 души заразяват 6-7 други, във Великобритания – 27. В България са открити 8 заразени с британския щам“, уточни той.

„Концентрацията на вируса в горните дихателни пътища е между 10 и 100 пъти по-голяма, което прави увеличава и многократно възможността за заразяване. Затова минаваме на този вариант да се откажем от шаловете и от тези шлемове, които висят на брадичката и са много смехотворни от медицинска гледна точка. Те няма как да спрат разпространението на вируса“, коментира доцентът.

Маската пази околните, а не човекът, който я носи, призна той.

Доц. Кунчев призна, че ваксинираните също може да се разболеят от коронавирус.

„Половината население в Израел вече е имунизирано. Там има джобове от хора, които отказват да се ваксинират и ще създават проблеми. В Израел са се разболели 0.017% от ваксинираните. Което значи, че от няколко милиона са се разболели 22-ма души до днес. Това е абсолютно приемливо“, коментира той.

„При всяка една ваксина има хора, които не реагират. Каквото и антигенно дразнене да му направиш, той не изгражда имунитет при никакви условия. Добрата новина тук е, че тази заболяемост се дължи на ново разпространение на вируса, но не е свързана с ползването на ваксината”, каза още Ангел Кунчев.
flagman.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене