ВИДЕО: ЕКСПЛОЗИЯ В ТОП ПРЕСА! След дълго мълчание – Ахмед Башев проговори! Само в toppresa.com

Господин Башев, добре дошъл в офиса на Топ Преса. Бих искал да започна това интервю с един нестандартен въпрос, но за нас като медия много важен. В община Гърмен от години насам броди един словесен призрак, слух… че вестник Топ Преса е ваша собственост. Вие ли сте скритият собственик на вестник Топ преса?

  • Добре заварили, първо. Благодаря за този въпрос. Най – накрая го получих. През годините, докато съм бил кмет и народен представител какви ли не неща са ми преписвали. То не бяха хотели, бензиностанции, апартаменти, какво ли не още!? Включително и, че съм част от собствеността на Топ Преса. Естествено, тези неща, специално за вас, се тиражират от хора, които имат страх от вашата медия, защото вие сте една уважавана медия. Мисля че доста сериозно, без страх, открито и сериозно показвате проблемите такива, каквито са. Понеже ми допадате, аз съм част от същата политика, затова може би някои, страхувайки се от вас, вероятно и от мен, мисля че имам нещо общо. Поредния блъф.

Презентирахме това интервю със слоган – след дълго мълчание Ахмед Башев проговоря, нужно ли беше това дълго мълчание и на какво се дължеше..? Страх, апатия или дистанция от политическият и обществен живот?

  • Нищо от това, което изредихте. Никога не съм се страхувал. Въобще не съм апатичен, следя изкъсо политическите процеси в страната. Е, имах малко притеснения до преди няколко дена от партията, която управляваше страната, защото много от хората в нея бяха безскрупулни. Истината е, че аз, почти една година, се отдадох на моята професия. Директор съм на училището в Огняново, изпълнявам си, според мен, отлично задълженията. Постигнах доста високи резултати в учебния процес, спечелих няколко проекта като директор на училището, независимо, че съм притесняван от общ. администрация. Изключителни пречки. Искам да кажа, че аз искам да направя парна инсталация на училището в Огняново – общината не ми разрешава дори да проектирам. Но не се предавам. Отдавам се изцяло през тези месеци на каузата на образованието и затова може би изглежда отстрани, че съм апатичен. Напротив – винаги съм бил себе си.

От няколко дена насам, може да се каже че градусите на напрежението в политическият живот на страната се повишават заплашително с всеки час. Като политик с дългогодишен опит, ще посмеете ли да дадете прогноза защо се стигна до тук и какво според Вас предстои занапред?

  • Защо се стигна до тук!? Политическата партия, която управляваше страната до преди няколко дни направи хубави неща, в интерес на истината. Това, което министър – председателят непрекъснато повтаряше. Но, за съжаление, дневния ред на обществото не беше този. Хората очакваха високи пенсии, хората очакваха реформи, силна социална политика и в здравеопазването, и в образованието. Нищо от това не се случи. Ето поради тази причина се получи този звучен шамар на цялото общество, включително и от чужбина, към управляващите. Какво ще се случва за напред!? – много анализатори казват и аз ще кажа същото, разбира се. Очевидно сме на прага на предсрочни парламентарни избори, очевидно се върви към приемане на закони за предвижване на референдума на Слави Трифонов. Ще се случват, може би, неща с Велико Народно Събрание, с промяна на Конституцията. Т.е. ще се случи нещо, което се случи преди 27 години – тотална промяна на системата.

Това за хубаво или лошо е, според вас?

  • Най – малкото, което ще се случи е смяната на играчите в политиката. Ако се стигне до приемане на нова избирателна система – мажоритарно избиране на народни представители – със сигурност огромна част от сегашните политици ще останат извън борда. Аз се радвам, че това ще се случи, защото има много хора, които с десетилетие се криеха зад абривиетурата на политическите партии и, ако им се наложи да излизат като мажоритарни кандидати, политиката ще ги изхвърли на политическото бунище. Така че от тази гледна точка, аз смятам, че е за добро. Но, лошото е, че не се знае какво ще се случи. Има огромни опасения от политическите партии, включително и от гражданите, че новите системи, които ще се приемат, ще донесе и негативи. Длъжни сме да опитаме все пак, тъй като след 27 години демокрация, хората очевидно не са удовлетворени от това, което се е случило до сега.

Партия ДПС на последните президентски избори, заяви своята категорична позиция особено на балотажа, че работи срещу партия ГЕРБ. Дълго време обаче в публичното пространство се говореше за някаква скрита подкрепа. Къде е истината в отношенията ДПС – ГЕРБ?

  • Аз искам да кажа едно изречение преди да отговоря на въпроса ви, че за хубаво или лошо, електората на ДПС не припозна Пламен Орешарски като свой кандидат. Затова и резултатите на първия тур на ДПС не бяха добри, според мен. След което се видя, че ДПС като всички останали партии също протестира остро срещу политиката на ГЕРБ, както всички жители на България. Видя се, че над 90% от електората на ДПС подкрепи ген. Румен Радев. На местна основа, тъй като аз следях отблизо нещата в общ. Гърмен, тези два избора на първи и втори тур, видяхме, че всички, които бяха отстранени от редиците на ДПС в нашата община, работиха само за кандидатурата на Цецка Цачева и адмирал Манушев. Това успяхме да проследим и видим в нашата община. Що се отнася между взаимоотношенията на ГЕРБ и ДПС, те се различават на идеологическа основа. Те се различават на базата на каузите. Няма нищо общо между политиката, която следа ГЕРБ и политиката, която следва ДПС. ДПС е най – малкото, заради това, че е обявена като либерална партия, ГЕРБ е част от европейската народна партия – съвсем различни са политиките, които следваме, така че няма как да имаме общи неща. Нашия лекторат е със социална ориентация. Лекторат, който най – тежко понася ударите на промените в страната, докато до сега лекторатът на ГЕРБ беше в големите градове, големите фирми, мощните играчи. Няма как да бъдем заедно. Обречени сме да бъдем заедно. Няма как.

Вече повече от 3 години не участвате пряко в управлението на община Гърмен. Ясни са за всички отношенията с настоящият кмет. Не веднъж я нарекохте кметицата Капитанова –  „политическа грешка“. Доколко се оказа фатална тя за Вас , кариерата ви на политики и най – важното за жителите на община Гърмен?

  • Както казахте, повече от три години не съм част от управлението на общината. Въпреки това, много несгоди на сегашното управление се обясняват с моята личност. Продължават да смятат, че тяхната неудачност е плод на дух, който витае в общината. Това е истина. Тази госпожа, не само, че е политическа грешка, тя е „купена кметица“. Тя е плод на олигархията в общ. Гърмен. Тя е плод на парите в община Гърмен. Ако не бяха онези 1500 човека, които се продадоха, тя никога не би станала кмет. Разбира се, огромната вина за това тя да бъде начело на общината съм аз. Основния виновник. Както министър – председателя, досегашния, се изразява „Едно магаре да бях поставил там, щеше да го изберат“. Само че аз не я поставих като много знаеща и много можеща, а защото основната ми цел ми бе приемствеността. Тя бе част от администрацията на Гърмен. Аз мислех, че най – безпроблемно и безболезнено ще се сработи с тази администрация и нещата ще вървят. Аз ще и помагам като народен представител. Тя се кълнеше пред цялата администрация и изричаше думи, които сега не искам да споменавам тук. Очевидно много хора имат две лица. Аз не видях второто – алчността, злобата, убийственото разцентроване на една работеща система и в момента страда общината. Но най – напред страдат онези, които я избраха. Те най – много сега „охкат“ и „пъшкат“. Като са си го избрали, сега трябва да го търпят.

Ние от Топ Преса нееднократно сме заявявали позицията си за госпожица Минка Капитанова. Нееднократно сме заявявали и дори сме доказвали с факти, че тя е изключително слаб и неподготвен кмет. Именно за това тя не отговаря на нашите покани за интервю. Вие, обаче, така да се каже я създадохте. Какво претъпи сетивата ви да видите що за човек предлагате? За това сме ви критикували не веднъж.

  • Хората са тези, които в края на краищата определят срока на управление на даден политик. Тези, които те избират, те могат лесно да те принудят да отидеш там, от където си дошъл. Определено тя го заслужава. Никой не обича предателите. Всички знаят, че тя предаде първо мен, после най – близките си хора. Сменя в момента зам. – кметовете като носни кърпички. Онези, които и дадоха мощно рамо, протесърите от Гърмен, в момента не я обичат и търсят начин да я свалят. Така съм чул. Това показва, че нещо не е наред. Да бягаш от медиите, да ги даваш на съд, означава, че не си политик. Това не е работа на политик. Да следиш с камери кой къде ходи – това не е работа на управника. Неговата работа е да печели проекти, не да чака случайно от някъде да капят пари. Неговата работа е да бъде кмет на всички, независимо кой гласувал за нея или за някой не, не да кара хората да плачат пред кабинета им. Незнам дали си заслужава изобщо да я коментираме. Убеден, че така, както дойде с олигархията, така ще си отиде, защото ние сме свидетели в нац. мащаб, над 5 – 6% от всички фирми, получаваха от държавата обществените поръчки. Именно за това народът удари звучен шамар на всички управляващи. В общ. Гърмен една фирма получава 100% всички поръчки.

Тук е мястото да вмъкнем в разговора темата за политическите назначения. Веднага след като ГЕРБ дойде на власт преди две години, някои медии заиграха тоягата с вашето назначение като директор на училището в Огняново. ГЕРБ – Гърмен нееднократно презентираха вашето уволнение. Защо обаче то не се случи?

  • Между другото, това е една от причините местните структури на ГЕРБ да роптаят срещу собственото си правителство. Вижте, за да уволниш един човек, трябва да намериш причини за това. Аз си спомням във времето, в което бях народен представител, уволнен бе директорът на училището в Долно Дряново, сегашен заместник – областен управител. Тъй като разполагах тогава с документите за неговото уволнение, там бе записано, че той един ден хем е бил на работа, хем си е писал възнаграждения, хем е получавал командировки за това. Това са кокошкарски неща. Аз не съм уволнен, не защото съм станал член на ГЕРБ, а защото си изпълнявам задълженията перфектно. Обичам да го правя навсякъде, с каквото и да се занимавам. Нещо повече, сега мога да го кажа, дано не навредя на моя началник г – н Златанов, който уважавам като такъв, не само, че не ме е уволнил, а получих поущрителна награда, в която пише за образцово изпълнение на трудовите задължения. Ето това показва, че онези от ГЕРБ, които поставяха въпроса на Цв. Цветанов, защо не са ме уволнили, и той им отговаря – човек, който си изпълнява перфектно задълженията как да бъде уволнен. Това е положението. Заявил съм в прав текст на всички, че съм такъв, какъвто съм.

Понесли сте много медийни удари. В това число и Топ Преса последно време отправихме доста критики към Вас, определения и остри мнения срещу Вас… В годините също сте бил жертва на много медийни атаки. С какво сте съгласен за това, което се е тиражирало за Вас като критики, срещу Вас и защо не сте предприел съдебни действия срещу клеветите…

  • Пак ще се повторя. Няма как, след като си публична личност, да не бъдеш в медиите. Няма как медиите да не се занимават с теб. Нещо повече – като политик, ти трябва да бъдеш близо до медиите, тъй като обикновения човек получава информация от медиите. Давайки информация на медиите, ти всъщност даваш информация на хората. И обратно – когато бягаш от тях, ти бягаш от хората. Имало е и много неверни неща публикувани по мой адрес, сърбал съм и вашата попара, на Топ Преса, но никога не съм си позволил някого да нагрубя и да му покажа среден пръст. Политика за това е политик – ако искаш никой да не се занимава с теб, стой си вкъщи.  Можех да съдя не медии, а хора, които тиражираха едни неверни неща. Спомняте си, че бях арестуван на времето, заради такива лъжи.

Темата за Алиосман Имамов и вътрешните войни в ДПС – Югозапад, има ли ги , няма ли ги каква е истината?

  • Ако кажа, че сме приятели, ще излъжа. Напротив, имам конфликт с него. Това е публична тайна. Заради него Муса Палев ме изигра на парламентарните избори и ме прескочи. Заради него се получиха такива резултати на местните избори в общ. Гърмен. Въобще, има много грехове към мен този човек. Но, рано или късно, всеки получава това, което си е заслужил. Не искам да коментирам неговата личност, но определено знам какво е отношението на хората в нашия регион към него.

Има ли спасение общ. Гърмен от местният олигархичен модел, който управлява и кметицата Капитанова и ресурсите на общината
?

  • Разбира се, че има. На всеки проблем има решение, стига да има хора, които да го намерят. В община Гърмен, мислещите хора, можещите, след последните избори се дръпнаха леко назад. Връх взеха, онези, които не разбират от политика, онези, на които не им пука за бъдещето на общината. Как го направиха!? С пари… Ако държавата си стъпи на краката и притисне тези, които се правят на феодали, със сигурност ще приключи олигархичния модел в общината. В момента това води община Гърмен само надолу. От 2013 година, от както аз не съм вече там, общината няма спечелен нито един проект, за нито един лев. Изключваме онези пари и проекти, които държавата спуска на общините като социални дейности, лични асистенти. Аз съм имал години, които от 10млн. бюджет съм го качвал на 25млн. лева. Към този момент, три години и половина, общината няма проекти.

Какви ви даде политиката и какво ви взе?

  • Много ми даде и много ми взе. Даде ми известност. Отвори ми много врати. Даде ми популярност, знание, опит, рутина. Даде ми много комуникации с хора от цяла Европа. Но много ми взе.. Взе ми част от здравето. Взе ми част от времето за най – близките хора. Показа ми, че около мен е имало много, много фалшиви приятели. Показа ми, че те не са обичали мен, а длъжността си. А повечето от тях станаха от нищо – нещо. Семейството също ми бе стресирано при моето управление на общината. Благодарение на политиката пък, станах народен представител, както и благодарение на ДПС. Аз се вписах като част от историята на държавата ни, ставайки народен представител. Едва ли в близките десетилетия от забравеното с. Рибново ще има депутат. Дано да има, но едва ли. Благодарение на тази политика, видях лицето на държавата от много близко. Искам за финал да кажа – изобщо не съжалявам. Аз имам зад гърба си повече от 30 години стаж като директор на училище, кмет на община и народен представител. Нямам друг стаж. Не съжалявам, че съм бил част от политиката толкова години. Може и да се върна пак, ще видим..

Благодарим, че приехте нашата покана. За нас бе огромно удоволствие.

  • И аз ви благодаря.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене