На спешна среща! Директорката на 7 СУ в Благоевград Л. Стоянова нахока родители и учители и обеща крути мерки срещу обяда извън училище

На среща с учители и родители, директорката на 7 СУ „Кузман Шапкарев“ в Благоевград, Лилия Стоянова изрази възмущението си от зачестилите напоследък случаи на обяд извън столовата в учебното заведение. Стоянова е отправила остри критики по повод решението на отделни класове да напускат организирано училището по обяд и да се хранят в заведения за бързо хранене в близост до 7 СУ. На висок тон Стоянова заплашила, че ако тази практика продължи ще издаде заповед всички ученици на целодневно обучение да се хранят само и единствено в училищния стол.

Припомняме, че с решение № 2 от 15.09.2016 подписано от директорката, бе определен за изпълнител на обществената поръчка с предмет: „Осигуряване и доставка на закуски и обяд на учениците в 7-мо СУ „Кузман Шапкарев“ град Благоевград по Обособена позиция I – “Осигуряване и доставка на обяд на учениците от I до VII клас”, фирма „РУМ“ ООД Благоевград, за срок от три учебни години считано от датата на подписване на договора. Поръчката е на стойност 119 952 лева без ДДС, като стойността на 1 обяд не може да надвишава 2, 1 лв. без ДДС.

От миналата и началото на тази учебна година, обаче няколко паралелки от различни класове по настояване на родителите обядват извън училището. Самите родители обясняват практиката с това, че храната в стола, която бива доставяна от фирмата не се харесва на децата, а за цена от 2 лева, в съседните на школото заведения предлагат далеч по- вкусна храна. Част от учителите също нямат нищо против да водят децата на обяд в заведение за бързо хранене, само и само малчуганите да се хранят по- добре.

Фирмата за кетъринг, която доставя храната в пластмасови кутии, прибори, чинии и чаши, което не е здравословно. Децата това, че децата напускат на обяд училището организирано, е в основата на срещата между родители, учители и директор не е ясно.

Фирмата доставчик трябва да изпълнява новите наредби, влезли в сила от 3 ноември. Храната във всички училища трябва да е по български държавен стандарт (БДС). Целта на стандартите е да гарантират качествена храна. Това изискване важи за млечните и месните продукти. Брашното и хлябът трябва да са произведени по утвърдени стандарти, а лютеницата и слънчогледовото масло – по браншови стандарт.

Това обаче ще оскъпи продуктите. Някои фирми за столово хранене вече обявиха, че, за да се вместят в цената на купона, трябва да се намалят количествата. Според други фирми това са спекулации и храната на децата в училищата няма да намалее. Безплатните закуски за децата от І до ІV се осигуряват по Националната програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка.

По нея се отпускат около 20 милиона лева годишно, а храната за едно дете е на стойност между 50 и 95 стотинки на ден. Много родители се възмущават, че т. нар. „безплатна закуска“ е оскъдна и много често включва храни, които не са полезни за децата. Министърът на образованието Меглена Кунева пък обеща сериозен контрол за това с какво се хранят учениците в училище, в който да участват и родителите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене