Засаждат първите нови 10 дка брежански кестен, ЮЗДП произвежда още 16 000 фиданки

На обща среща представители на сдружение „Хора и традиции“ и ръководството на Югозападно предприятие Благоевград се договориха за общи действия за съхраняване, опазване от болести и засаждане на нови кестенови гори в региона на Брежани. На срещата присъстваха инж. Дамян Дамянов – директор на ЮЗДП, инж. Костадин Касапов, директор на ДГС Симитли, инж. Вера Станишева – нач. отдел „Възобновяване на горите“ при ЮЗДП, д. и. н. Румяна Панова и Снежана Стоименова, председател и зам. -председател на сдружение „Хора и традиции“.

„Съдбата на кестеновите гори в региона на Брежани, превръщането на брежанския кестен в патент, съхраняването и създаването на нови кестенови плантации, грижа за природата и икономическите ползи за хората в селото и общината са в основата на работата на сдружение „Хора и традиции“ вече повече от 7 години. От една страна, имаме брежански ядлив кестен – уникално природно богатство с хилядолетна история, който реално може да бъде вписан като български продукт с географско означение на европейската карта, от друга: горите съхнат, заразени от рак, брулят се и се обричат на загиване вследствие на бездействието на хората и институциите. Ние сезираме всички държавни и общински органи, за да спасим тази уникална култура, но без вас, експертите, няма да получим адекватни решения. Възможно е мерките да са много скъпи и сме готови на съвместни проекти, за да опазим и развием това природно богатство“, написаха в трогателно писмо сдружението до директора на ЮЗДП Благоевград, на което експертите отвърнаха с действия и реална програма, която започва още напролет.

Оказа се, че в семенната база на Югозападно предприятие има 3600 фиданки брежански кестен, които могат да покрият 10 дка площи.

„Всички свободни и подходящи площи в региона на Брежани ще засадим с кестенови фиданки, но пред нас стои въпросът с болестите на кестените, което изиска научни ресурси и по-голям финансов потенциал. Ето защо, съвместно със сдружението ще търсим възможностите за финансиране от европейските програми“, заяви Вера Станишева.

„Изключително сме горди и радостни от факта, че авторитетните държавни институции ЮЗДП И ДГС в лицето на техните директори и експерти прегърнаха нашата идея и заедно ще работим за спасяването, възстановяването и развитието на брежанските кестенови гори. От една страна, имаме мощни партньори в лицето на науката и професионализма, от друга – ентусиазмът и родолюбието на хората от Брежани“, споделя Снежана Стоименова.

„Заслужаваше си. Оттук нататък ни предстои още много работа за сертифицирането на брежанския кестен с европейско географско означение, засаждането на повече фиданки в частните земи, при интерес от собствениците им, разработване на проекти за диагностика и лечение на заболяванията на горите, събиране на семена, производство на вторични продукти от кестеновите семена и много други. Всичко това – в полза на природата и хората на община Симитли“, каза още зам-председателят на сдружението.

Срещата приключи с подписването на споразумение за общи действия за събирането на плодове, създаване на фиданки от брежански кестени, тяхното засаждане и отглеждане, а така също и лекуване на горите.

И не на последно място, включването на хората от Брежани в тези важни за природата и селото процеси.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене