РЗИ – Благоевград на автопилот! Шефът Михаил Кметски спря да идва на работа, скъсали го на конкурса

Шефът на Регионалната здравна инспекция в Благоевград д-р Михаил Кметски е скъсан миналия четвъртък на първия кръг в конкурса, обявен от здравното министерство за поста му, и оттогава не се е вясвал на работа. Той беше единственият кандидат за поста, след като 1 г. го заема със статут вр.и.д., но представената от него писмена разработка на тема „Приоритети и цели при управление на РЗИ – Благоевград. Превенция и мерки за предотвратяване на корупцията“ била оценена крайно незадоволително и по тази причина не e поканен да участва в следващите 2 кръга, насрочени за същия следобед в сградата на Министерството на здравеопазването. Според обявлението през септември Кметски би трябвало да се яви на тест, след което с него да бъде проведено интервю.
В момента кабинетът му в РЗИ – Благоевград е препълнен с писма, които могат да бъдат подписани единствено от директора на инспекцията, на практика обаче такъв няма и те стоят непарафирани. Според закона Кметски може да остане само 1 г. като шеф на РЗИ, без да е заел мястото с конкурс, което означава, че никой няма право да го остави на поста и 1 ден повече. Единственият полезен ход на Министерството на здравеопазването е да назначи нов вр.и.д., но засега няма такива индикации.
Кметски се появи в Благоевград през 2014 г. със CV, отбелязващо като връх в кариерата му директор на РИОКОЗ – Кюстендил. Бившата шефка д-р Лена Павлова го назначи за директор на дирекция „Медицински дейности“ в Благоевградска област. Тогава документално той издържа конкурс, на който не се появиха други кандидати за поста. През лятото на 2015 г. Кметски се яви на друг конкурс – за заместник-директор на РЗИ – Благоевград, и няколко месеца бе дясна ръка на д-р Павлова. През октомври Павлова обаче бе уволнена 1 г. преди пенсия и още тогава се заговори, че това е станало, за да може Кметски да седне на стола й. Скъсването му на конкурса миналата седмица обаче предполага, че или сериозно се е изложил с разработката си за целите на РЗИ – Благоевград, или в последния момент се е появил някой по-голям връзкар, който ще трябва да мине през конкурс.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене