Симитли иска да топли спортисти и деца с минерална вода

Община Симитли подготвя проект за ефективно и функционално управление на минералната вода. От минералните извори в общината остават 6 литра в секунда свободен дебит живителна течност. Природното благо може да се ползва за отоплението на общински сгради, училища, детски градини и спортната инфраструктура в община Симитли. Това обяви кметът Апостол Апостолов на работна среща в Сандански. Тя бе организирана от Министерството на околната среда и водите за представяне на Националната програма за подпомагане на общините за ефективно управление на находищата на минерални води на тяхна територия.

ОДЗ „Радост” в общинския център вече има изградена отоплителна система, която ползва природни ресурси – топлината на минералната вода. Чрез термопомпена инсталация тип „земя-вода” се осигурява и охлаждането на помещенията през горещите месеци. Басейнът бе построен по международен проект с Гърция, в който община Симитли е партньор. Общата стойност на проекта е 3 353 535.04 евро. Средствата, които се инвестираха тук, са в размер на 410 971.00 евро. Проектът бе изпълнен в партньорство с общини, държавна администрация и научни институти от Гърция и Министерство на икономиката, енергетика и туризма и община Минерални бани от България.

Целта на срещата в Сандански бе да се представи пилотната програма, финансирана от НДЕФ, която вече стартира приема на проекти на 1 ноември, като срокът за внасяне на предложения от общините  е 16 декември тази година.

Бюджетът на програмата е 3,5 млн. лева, като кандидатите трябва да представят готови предпроектни проучвания, технически проекти и бизнес план, доказващ икономическата целесъобразност на проектите. Програмата е с характер на финансов инструмент и ще се реализира през 2017 г.
Зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова лично консултира кметовете за кандидатстване по програмата.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене