Някой е дописал в избирателните списъци на Благоевград несъществуващ адрес

Някой е дописал в избирателните списъци на Благоевград несъществуващ адрес, явно за да могат на него да гласуват несъществуващи избиратели, алармира в първата жалба до Районната избирателна комисия между двата тура благоевградчанинът Георги Крумов Лъвски.

В сигнала си популярният екозащитник и общественик твърди, че установил това в деня на първия тур на президентските избори в секция №29, която се намира в сградата на III ОУ – Благоевград. Докато се подписвал, той с изненада видял, че улицата, на която живее – „Николай Петрини“, започва с № 3А, въпреки че самият той е на №5 и до неговата няма друга къща. „На №3А имаше стара постройка, която бе съборена преди повече от 30 години, и оттогава този номер никога не е фигурирал в избирателни списъци до тази неделя”, категоричен е Лъвски.

Кои хора са регистрирани на адрес ул. „Николай Петрини“ 3А и дали те са гласували, е искането на избирателя, отправено към РИК – Благоевград. Районната комисия обаче реши, че не е компетентна да даде тази информация.

Избирателните списъци се съставят от общинските администрации, съгласно чл. 23, ал. 1 от ИК, те се съставят по постоянен адрес, съгласно чл. 24, ал. 2 от ИК, а в РИК не се събира и съхранява информация относно това дали едно лице е гласувало, или не, е обяснението на председателя Мартин Бусаров. По тези причини РИК препрати жалбата на Лъвски до Общинската администрация.

24 часа след изпращане на жалбата от РИК до сградата на общината, която се намира на около 50 метра, документът още не бе пристигнал, за да бъде извършена проверка. Недоволен от темпото на обработка на сигнала му и от малкото оставащо време до балотажа, още вчера Лъвски обжалва решението на районната комисия в ЦИК.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене