Извърши ли Слави Трифонов манипулация в предаването си

В сряда вечер „Шоуто на Слави“ започна с показването на нередности, случили се по време на изборите и гласуването на референдума в неделя, медия обаче го обвинява в манипулация

В сряда (9 ноември) „Шоуто на Слави“ започна с показването на нередности, случили се по време на изборите за президент и гласуването на референдума.

Водещият на предаването Слави Трифонов съобщи, че много зрители са изпратили снимки и материали с нарушения .

В осмата минута от шоуто водещият направи препратка към парламентарните избори в страната през 2014 г.

„Всички ние, гражданите, трябваше да постигнем избирателната активност от парламентарните избори през 2014 г. Вижте защо е постигната тази активност през 2014-а. И вижте защо е хубаво да има видеонаблюдение по време на изборите“, каза Трифонов.

След думите му в предаването последва видео, на което се вижда как една жена слага бюлетини в секцията, докато другата я прикрива. В долния десен ъгъл на клипа е изписано, че това са кадри от парламентарните избори у нас преди две години.

Наблюдателен колега от сайта „Площад Славейков“ обаче пише, че същият клип е качен в „Ютуб“ (YouTube) още на 12 септември 2014 г. Там е обявен като „Изборни измами в Русия“. Освен това урната е с различна форма, поне два пъти по-голяма от използваните у нас и има непрозрачен капак.

Клипът наистина е качен преди две години, но в коментаритте има също твърдения, че не е от Русия, а от Полша или от Черна гора. За сравнение можем да видим видеоматериал за изборите в Русия на телевизия Би Би Си, на който се виждат същите урни, като тази, в която жената от горния клип слага допълнителните бюлетини.

Официалното становище на ЦИК за резултатите от референдума трябва да излязат на 12 ноември (петък). Междувременно и от ГЕРБ, и от БСП заявиха, че ще подкрепят законодателни промени, свързани с високия процент отговори „Да“ на референдума, независимо какви ще са окончателните резултати за активността.

Редактор: Венелина Стоянова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене