Министър Лиляна Павлова преряза лентата на санирани блокове в Кюстендил и обеща над 25 млн. лв. за общината

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заедно с областния управител на област Кюстендил Виктор Янев и кмета на община Кюстендил Петър Паунов преряза лентата на обновени блокове в кв. „Запад“, по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради в града.

Церемонията бе пред блок 92, като министър Павлова бе посрещната домоуправителят Костадин Николов. Тя пожела и разговаря с част от жителите на блока, интересувайки се от тяхната оценка за програмата и извършеното саниране.


Гости на официалната церемония бяха депутатът Кирил Калфин, председателите на Общинските съвети в Кюстендил и Дупница- Михаела Крумова и Ивайло Константинов и десетки жители на кв. „Запад“. Водосвет за здраве отслужи архиерейският наместник, отец Генади Генадиев.


„Тук сме за да ви честитим и се надяваме, че накъдето и да се обърнем след време, всички блокове ще бъдат като вашата прекрасна сграда. Сред нас, за да сподели радостта ни е основния двигател на тази ключова за България програма, министър Лиляна Павлова. Благодаря на нея, на премиера Борисов, човекът бе коректен към Кюстендил и на ресорния зам.- министър Николай Нанков, но в присъствието на министър Павлова те не ни липсват особено. Министър Павлова, добре дошла!“, заяви кметът Петър Паунов в началото на церемонията.

„Пожелавам на всички здраве. Благодаря Ви г-н Паунов за добрите думи. Това са поредица от сгради, част от тези 58 такива сгради, които вече са одобрени и са част от програмата за саниране и обновяване. Това е най- мащабната и социална програма, която се случва в България. Тя е от хората и за хората, без да ги делим по партийна или друга принадлежност. Само тук са над 300 семейства, които ще имат не само по- топли и уютни жилища, но и по-ниски сметки за отопление. Важна е за малкия и среден бизнес, за да могат строителите, производителите да работят, да имат работа. Предостави се заетост. Оптимист съм и за следващата година. Броят на сградите, които ще се санират в страната са над 2000. Вече виждаме 40% от сградите в Кюстендил са част от програмата. Благодаря ви, че повярвахте, че не се подведохте по манипулациите, че някои ще ви вземе жилището, че ще ви се вдигнат данъците“, каза министър Лиляна Павлова.


Регионалният министър увери, че община Кюстендил ще реализира проекти от следващата година за над 25 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“. Инвестиции за градска среда, улици, междублокови пространства, енергийна ефективност на публични сгради, училища. Други 2 млн. лв. са предвидени за обновяване и оборудване на професионалните гимназии в Кюстендил

„До дни ще пуснем и пътя за Рилския манастир. Знам, че важен проект за региона е скоростния път „Рила“, връзката с магистралите- Струма, Тракия и Хемус. Той е част от нашата дългосрочна стратегия за следващите години, за да довършим магистралния пръстен на България и скоростните пътища. Регионът е трансграничен и продължаваме и по тези програми да реализираме проекти“, каза още министър Павлова.

„Това е нашият човек в правителството, така че, не съм ви подвел. Благословени да живеете в прекрасните блокове“, заключи кметът Петър Паунов. Момичета, облечени в народни носии почерпиха гостите на церемонията с питка с мед.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене