Бедствено положение в Банско

Кметът на община Банско Георги Икономов обяви бедствено положение в града заради проливните дъждове. Изключително тежка е ситуацията в курортния град. Нивото на реката непрекъснато се увеличава, а дъждът продължава да вали.

Градоначалникът уточни предE79news, че има разрушени два моста. Отнесен от придошлата река е дървеният пешеходен мост в горната част на Банско, а другият разрушен мост е над курортния град в местността „Пещерите“. Голяма част от ски пътя също е залята, както и две заведения за хранене.

„Обявяваме бедствено положение, защото ситуацията е много тревожна. Реката е толкова голяма и толкова придошла, че дори старите хора казват, че не са я виждали такава. Реката влачи дървета и камъни в огромни количества. Имаме много техника, но за съжаление, в момента реката ни надвива“, каза градоначалникът Икономов.

 Както E79news писа преди няколко часа бе задействан общинският план за реакция при наводнения. Населението на Банско е уведомено за извънредната ситуация. Обявени са горещи телефони линии за подаване на сигнали.

Кметът Икономов не изключи варианта за евентуална евакуация на близките до реката сгради и къщи в западната част на града.

„Дано дъжда спре, след което реката ще оттича поне 3-4 часа, но ще спре да приижда“, каза още Икономов.

Според заповедта на кмета Георги Икономов бедственото положение е в сила от 12:00 часа днес. Общинският съвет по сигурност и Щабът за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия преминава към непрекъснат режим на работа.

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене