Шофьорът, убил четирима души при зверска катастрофа в Кресненското дефиле, осъден на 3 години и 8 месеца затвор

Шофьорът, който уби четирима души и още толкова рани при зверска катастрофа в Кресненското дефиле, бе осъден на 3 години и 8 месеца затвор. Това е наказанието, което ще изтърпи 55-годишният Валентин Сотиров, след като вчера тричленен състав на Окръжен съд – Благоевград, председателстван от Величка Пандева, го призна за виновен за трагичния инцидент от 11 юли  2014 г.

Тогава микробус, пълен с летовници, които се връщаха от почивка в Гърция, катастрофира в района на „Османска чешма“. На десен завой шофьорът на микробуса „Мерцедес Вито“ Валентин Сотиров губи контрол, излиза извън пътното платно и се удря в задната част на спрелия в отбивката тир. На място загинаха преподавателката в ЮЗУ – Благоевград доц. д-р Нина Сърбинска с едната си дъщеря – 10-годишната Цветелина и семейство от Самоков – 40-г. Данислав Йорданов и 41-годишната Светлана Йорданова. С тежка черепно-лицева травма в „Пирогов” беше приета другата дъщеря на преподавателката – 18-годишната Вени-Дона Сърбинска, която играе в женския футболен отбор на „Спортика”.

С травма на прешлени за „Пирогов” бе транспортиран и 40-годишният Юри Колев от Благоевград, който в резултат на инцидента е с парализа на двата долни крайника и инвалидизиран. С гръдна травма в хирургия на МБАЛ – Благоевград бе приета 35-годишната Елена Колева, 8-годишната Йоана Колева постъпи в реанимация с черепно-мозъчна травма, ранено беше още едно момиче. Тежко пострада и шофьорът на микробуса, който бе със счупен таз. Разследването показа, че той се е движил със 102 км в час, при разрешени 90 км в час.

Валентин Сотиров бе обвинен за транспортно престъпление, при което по непредпазливост е причинил смъртта на четирима и телесни повреди на другите пътници. Делото срещу него се гледа по съкратеното съдебно следствие, без разпит на свидетели и вещи лица, тъй като той призна фактите в обвинителния акт. Поради тази причина ефективната присъда от 5 години и половина, която съдебният състав присъди вчера, бе намалена с 1/3 и след редукцията стана 3 години и 8 месеца. За такъв период той ще бъде лишен и от шофьорската си книжка. Наказанието ще бъде изтърпяно в затвор от открит тип, което означава, че Валентин Сотиров ще може да работи и да излезе по-рано на свобода.

Пострадалите и роднините на жертвите не предявиха граждански искове, те ще получат обезщетение по друг ред.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене