Три села чакат магистрала „Струма“, за да развият туризъм

Силвия СТОЯНОВА
Три села в Благоевградска област чакат с нетърпение строежа на автомагистрала „Струма“ в Кресненското дефиле. В непосредствена близост до Брежани, Стара Кресна и Ощава, според най-новия проект за строеж, трябва да премине едното от платната на магистралата. Местните жители са убедени, че това ще донесе огромни ползи за трите населени места.
Край населените места в Кресненското дефиле по-голяма част от автомагистралата ще минава в тунели на 80 метра под земята. За жителите на село Ощава е изключително важно да има отбивка от магистралата в близост до селата в дефилето.
В Ощава са убедени, че построи ли се магистралата, веднага ефектът ще се усети върху туризма. Защото магистралата ще осигури лесен достъп до селата, но и защото по естествен път ще доведе и в Стара Кресна много хора, които досега не са и чували за местните минерални бани.
Магистралата обаче вероятно ще доведе и до неудобства, най-вече за ловците и превозвачите на дървен материал.
Край село Стара Кресна вече се извършват сондажи на земната повърхност. Те трябва да покажат какъв ще бъде методът за изграждане на тунелите, които по проект в дефилето трябва да са 5.
Край Ощава и Стара Кресна ще преминава платното от магистралата в посока София, а в посока Кулата ще се използва сега действащото трасе на Е-79 в Кресненското дефиле.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене