Лекари от Александровска болница преглеждаха безплатно в Сатовча

Има много случаи, в които се откриват здравословни проблеми, за които хората дори не са подозирали, като например диабет, хипертония, глаукома. В това число и вродени аномалии, за които те също нямали представа. За това алармираха специалисти, които за втора поредна година проведоха специализирани медицински прегледи в различни населени места в община Сатовча на възрастни хора.

Напливът от желаещи да проверят здравословното си състояние бе много голям. Те посетиха специалисти от столицата в общинския център, в селата Плетена, Кочан, Вълкосел и Слащен. Инициативата бе вторият етап от Програмата „Забавно лято, Грижовна есен“. Тя се провежда със съдействието на кмета на общината д-р Арбен Мименов в партньорство с Фондация „BCause“ и Фондация „Направи добро-Александровска“ към Александровска болница, с финансовата подкрепа на „Филип Морис България“ ЕООД.

Дружеството провежда инициатива за корпоративна социална отговорност за подпомагане на общности в различни тютюнопроизводителни региони и общини. Безплатните прегледи се проведоха по утвърден график. Медицински специалисти по кардиология, урология, ортопедия и ендокринология консултираха стотиците пациенти.

„Тревожен е изводът, че много от хората въобще не подозират за своите здравословни проблеми. Те живеят в отдалечени селища, където няма здравни заведения и личен лекар. Най-близо е болницата в Гоце Делчев, но тя е на цели 35 километра от община Сатовча. Затова много от тях не са консултирани от медици и не знаят за болестите си”, твърдят лекари. Основни заболявания, които лекарите консултираха в периода на прегледите, бяха урологични, кардиологични и ендокринологични при средна възраст на пациентите 60 години. По думите на специалистите голям процент от хората имат нужда от допълнителни изследвания и лечение, които са били насочени веднага.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене