Честват 35 г. от откриването на къща-музей „Неофит Рилски“ в Банско

Жители и гости на Банско честват днес 35 години от откриването на Къща-музей „Неофит Рилски” в курортния град. Те отбелязват и 30 години от постоянната изложба на Банската художествена школа. Събитията се организират от общината и Музеен комплекс-Банско.

Тържествата започват в 11,00 часа в родната къща на българският възрожденски книжовник Неофит Рилски с откриване на изложбата „Преди и сега – пътят на обновлението”. Икони ще бъдат подредени в 17,00 часа. Ще се представи част от иконостаса на църквата „Успение Богородично”, изработен от Димитър Беров. Инициативата за цялостното му възстановяване е на кмета на общината Георги Икономов. Посетителите ще видят и експозицията „Тома Вишанов и неговият кръг в Унгария през 18 век”. Къщата-музей „Неофит Рилски” е архитектурно-строителен и исторически паметник на културата с национално значение.

Неофит Рилски, който е със светско име Никола Поппетров Бенин, живее в този дом от 1793 до 1811 г.

Сградата е типичен образец на банската архитектура от края на 18 и началото на 19 век. Патриархът на новобългарското образование и просвета Неофит Рилски учи иконопис при Тома Вишанов – Молера – основоположник на Банската художествена школа. Рисува в Рилския манастир, където по-късно става и монах. Целият му живот е отдаден на науката и просветата. Автор е на първата българска граматика (1835).

От 1981 г. къщата функционира като музей. Състои се от две части – автентично запазената къща с етнографска експозиция и документална експозиция, излагаща най-ценното от богатото наследство на Неофит Рилски – главно писма, снимки и книжовен материал. Във фонда се съхраняват над 400 документални и веществени материали.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене