Кметът на Банско Георги Икономов присъства на откриването на регионалното депо за отпадъци в Разлог

Кметът на община Банско присъства на откриването на новоизградената  регионална система за управление на отпадъците в Разлог. Лентата преряза лично премиера на страната – Бойко Борисов, министърът на околната среда и водите – Ивелина Василева и министърът на регионалното развитие и благоустройството – Лиляна Павлова. Депото ще обслужва общините Банско, Разлог, Белица и Якоруда, като въведените нови технологии за компостиране и сепариране, ще гарантират екологично и устойчиво депониране на отпадъците в региона.

Депото е изградено в изпълнение на проект „Изграждане на система за управление на отпадъците в регион Разлог“ по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ с основната цел да се създаде устойчива система за обезвреждане на отпадъците. Четирите общини Банско, Разлог, Белица и Якоруда са партньори в проекта, по който водеща страна е община Разлог.

„Въпросът с управлението на отпадъците в световен мащаб е изключително важен с оглед на запазване на баланса в околната среда и съхранението на природата. В този контекст присъствието на министър-председателя, г-н Бойко Борисов, на откриването днес е показателно. Депото в Банско е закрито още през 2009 г., като оттогава битовите отпадъци от нашата община се депонират в Разлог. През лятото започнахме проект за рекултивация на закритото депо, финансиран от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към МОСВ. Дейностите по проекта ще приключат до дни, след което ще можем да се поздравим с възстановен терен. Ще търсим съдействието на държавата за финансиране на рекултивация и на депото в Добринище” заяви Икономов по време на събитието.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене