Министър Павлова: Сменяме модела – който кара и руши повече, ще плаща повече

Вече сме готови с изискванията към бъдещата тол системата. Таксата за изминато разстояние ще се плаща само от тежкотоварните автомобили и тези над 3,5 тона. Леките автомобили и превозните средства под 3,5 т ще плащат електронна винетка.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в предаването „Тази сутрин“ по bTV. Предлагаме малките републикански пътища – тези, които водят към едно-единствено населено място или по които няма никакъв транзитен трафик, да останат извън системата за заплащане, добави тя. Безплатни ще са 3000 км малки пътища 3000 км и 20 хил. км общински пътища.

Сменяме модела, във фокуса на системата за плащане влизат големите магистрали и пътищата от I, II и III клас и който кара и руши повече, ще плаща повече, обясни министърът. Така минаването през България вече няма да се минава за 10 лв, а 50 – 70, колкото струва и преминаването през Сърбия, например.

Предлагаме и друго – електронната винетка ще важи за пълна година, а не за календарна, посочи Павлова.

Министърът показа и карта, на която са отбелязани безплатните пътища бъдещите броячи и камери за замерване на преминаването и обясни как ще става това.

За леките коли „камерата сканира номера и в системата автоматично излиза дали е платена винетката или не е. Ако не е, автоматично се генерира глоба“.

За тежкотоварния трафик ще има рамки със сензори – от една страна по номера ще се установява дали водачът в платил толтаксата за изминато разстояние, а сензорите ще засичат тонажа, „за да може да плати в максимална степен таксата“ за изминатия път.

Тол системата няма да струва допълнително пари на данъкоплатеца, увери Павлова. Обществената поръчка за избор на изпълнител е с отложено плащане, т.е. той ще изгради системата за своя сметка, а парите за нея ще дойдат впоследствие от винетките и толтаксите.

Поръчката ще бъде обявена през април. В останалите държави изграждането на такава система се случва средно за 12 – 18 месеца, значи след около година може да започнем да внедряваме нашата, каза Павлова.

www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене