Лиляна Павлова в Благоевград: До края на годината стартира строителството на тунел Железница, ще бъде дълъг 2,5 км

В сградата на общинска администрация министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и издателят на вестниците „24 часа“ и „Български фермер“ Венелина Гочева откриха бизнес форума за развитието на Югозападен район, част от кампанията „Региони в растеж“.

На форума присъстваха и много кметове от целия регион.

Министър Лиляна Павлова откри Форума, като първо поздрави всички с празника на народните будители и академичната общност с 40- годишнината на ЮЗУ „Неофит Рилски“. Благоевград е двигател за растеж, най-успешно развития регион с огромен потенциал във всяка една сфера.

Опитваме са да инвестираме новите 3 млрд. в югозападния район, инвестиции също сме направили в Кюстендил, Дупница, Петрич, Гоце Делчев, Сандански. Имаме целенасочени инвестиции не само в големите градове, но и в по-малките места.

Ще инвестираме 200 млн. за образованието във всяка една професионална гимназия в страната. Не само външния вид на училищата ще бъде реновиран, но ще бъдат изградени и практически лаборатории за занимания по специализираните часове. 160 млн лева ще бъдат инвестирани в здравеопазването за по–отдалечени места, които са по-трудно достъпни.

Ще бъдат закупени 300, 400 линейки високоскорстни, за да има във всяко населено място автомобил, който да превозва нуждаещите се.

Предвидени са 380 млн. лева за пътищата в цялата страна, а на територията на този регион за замислени проекти за няколко отсечки. Пример за такава отсечка е пътя Рила- Рилски манастир, която се надяват да е готова до 20 ноември.

АМ „Струма“ лот З е разделен на няколко участъка 3. 1 вече има избран изпълнител за тунел Железница се надяват до края на годината успешно да бъде избран изпълнител. Тунелът ще бъде дълъг 2. 5 километра и ще така ще бъде най-дългият тунел в региона.

Пътят Кресна-Сандански ще бъде завършен в срок. Вариант включва пътят да бъде запазен, но да има определени промени за улеснение на движението, т. е изравняване на завоите, да се разшири пътят, където е възможно, ще бъдат направени специални тунели за животните, за да не бъде нарушено екологичното равновесие. Рискът за изпълнението на проекта да не се изпълни е голям и тогава ще се загубят инвестициите, затова ще вложат сили да се вземе скоро крайно решение как да бъде изграден този участък.

Кметът на община Сатовча повдигна въпроса за свлачищата в общината, които създават огромни проблеми на жителите. Министър Павлова увери, че ще бъде разгледан този проблем.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене