С още 57 деца и учители от Испания и Португалия се увеличи „Градината без граници“ на училището в Сатовча

„България е една много красива страна. Посетихме едно уникално българско училище. Учителите от училището в Сатовча са образец на всеотдайност и професионализъм, използват иновационни и интерактивни методи на преподаване. Научихме от курса по български език вашата азбука, поздрави, песни, имена на плодове, зеленчуци и др. Опознахме и се сприятелихме с хората от Сатовча. Учениците имаха възможност да комуникират на френски и английски език. Научихме много за историята, културата, бита, традициите и творческия процес в училището. Видяхме красивите забележителности и невероятната природа. Българите са мили, грижовни, сърдечни и гостоприемни хора – отрупаха ни с грижи и много подаръци. Благодарим на ръководството на училището и администрацията на община Сатовча за топлото посрещане и предоставените ни възможности за опознаване на бита, традициите, народното творчество и историята на този красив край“.

Това е посланието, което оставиха поредните чуждестрани гости на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Сатовча от Португалия и Испания след посещението им в красивата родопска община. Деца и учители в продължение на 8 дни отново показаха на практика горещото българско гостоприемство, като този път бяха домакини на голяма група от 57 ученици и учители от двете държави.

Групата ученици и учители от Португалия и Испания гостуваше на сатовчанското училище в качеството си на стртегически партньор във връзка с успешно изпълнявания проект по френски език на тема “Градина без граници. Нека нашият дух цъфти в градината на Европа”, по Програма „Еразъм+”. Проведената поредна международна учебна, преподавателска и обучителна дейност в СУ „Св. св. Кирил и Методий” премина при изключително голям интерес както от страна на местните ученици, така и от чуждестранните партньори, които не скриха възхитата си от преживените емоции, наученото и видяното в региона и България.

„Още след посрещането на партньорите ни на аерогара София и след официалностите веднага пристъпихме към изпълнение на програмата ни. Бързахме и искахме да им покажем повече от красотите и забележитилности нашата страна и на Сатовчанския край. Затова им предложихме приятната  разходка из красивата ни столица. Показахме им катедралата „Александър Невски”, СУ „Св. Климент Охридски”, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, Руската църква „Св. Николай”, Народното събрание, Президентството и Министерски съвет, Народеният  театър „Иван Вазов”, Ротондата „Св. Георги Победоносец”, Националния дворец на културата и други, след което заминахме за нашето училище в Сатовча, където ръководството и учениците ни посрещнаха тържествено с хляб, сол, цветя, менче с вода и под звуците на духовия оркестър, ръководен от учителя ни по музика Наум Странджев. В посрещането участва и прекрасният мажоретен състав на Маруся Лозанова, а при откриването на срещата в кабинета по френски език директорът на школото Джеват Дунчев поздрави и пожела на гостите ни приятни и ползотворни дни в Сатовча, нови приятелства и красиви и незабравими спомени от България и красивата родопска община“, сподели ръководителят на проекта Райка Славчева – преподавател по френски език в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Сатовча.

Много снимки за спомен отнесли със себе си учениците от Испания и Португалия от посещението им в манастира „Свети Георги“ край Хаджидимово и зоопарка на кмета на общината Людмил Терзиев, който е една от най-посещаваните атракции в региона заради многото и красиви животни, които го обитават. Местният краевед Кирил Караколев пък с интересен разказ ги запознал с историята и културата на Сатовчанския край, като с итнерес гостите посетили  местната църква и местна джамия.

Освен участието на учениците и учителите от двете държави в експериментални часове на колегите им от Сатовча по френски и английски език, информационни технологии, музика, български език и литература, история и цивилизация, биология и здравно образование, математика и физическо възпитание и спорт, преподавателите обменили и добри педагогически практики и иновативни идеи в учебния процес, при които чуждестранните партньори на сатовчанското училище са останали очаровани от използваните в часовете интерактивните методи. Много супрелативи от страна на гостите получили и участниците в невероятния спектакъл „Приказка за физиката и химията”, в който ученици от Сатовча превъплатили се в ролите Нютон, Паскал и др., направили отлични демонстрации и опити и с невероятен успех направили презентации на велики учени в областта на химията и физиката.

„Не пропуснахме да покажем на нашите партньори красивия парк и Общинския исторически музей в Гоце Делчев, минералните басейни в курорта Огняново, където имаха възможност да поплуват, заедно посетихме Рилския манастир – най-голямата света обител в страната, и областния ни център Благоевград. В градината на училището в Сатовча посадихме дръвчета и цветя, донесени от Испания и Португалия. Показахме на нашите гости и красивия Пловдив, екскурзовод в старинната част на града на френски език им разказа за античните, средновековните и възрожденски паметници, съжителстващи в неповторими ансамбли на територията на историческото Трихълмие – Античен театър, Балабанова къща, къщата на „Златю Бояджиев”, къща „Хиндлиян”, Римски стадион и мн. др. В рамките на едносемичното посещение с нашите гости си организирахме и различни спортни мероприятия, проведохме среща със заместник-кмета Елхан Кълков, който ги зарадва с подаръци и от общината, но за всички паметна и незабравима ще остане „Интернационалната вечер в градината на България“, в хотелски комплекс „Дъбраш”. Водещи бяха Димитър Славчев – от XI а клас, Лижия Карвало от Португалия, Сузана Ортега от Испания и аз като кординатор на проекта“, разказа още Райка Славчева.

Програмата е била наситена с фолклорни танци на групата „Градина без граници”, български народни песни и танци, испански и португалски танци, забавни конкурс като Мiss и Mistar Интернационална вечер. Огромно е било и изобилието от вкусни произведения на местната кухня, като особено емоционално е било и връчването на сертификатите за участие в мобилността и за успешно преминатия 10-часов курс по български език на учениците и учителите от Португалия и Испания от директор Джеват Дунчев и ръководителя на проекта Райка Славчева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене