Владимир Елезов: Не може в 12 без 5 да се правят промени в Изборния кодекс

Не може в 12 без 5 да се правят промени в Изборния кодекс. Това каза  Владимир Елезов, председател на политическа партия АБВ – Благоевград и член на изпълнителното бюро на партията.

„Само да припомня, че и АБВ излезе от властта, голяма причина за което бяха и тези поправки, които бяха правени по онова време. Сега 5 – 6 дни преди изборите да правиш поправки според мен е безумие и един опит на управляващото т.нар. мнозинство да угоди на всички, които го съставляват и от там се получава една каша. Колко са решаващи тези промени ще видим след като излязат резултатите“, допълни той.

Елезов уточни, че ситуацията никак не е приятна за гласоподавателите в чужбина, както и за хората, които организират и провеждат изборите в чужбина, защото изведнъж в последния момент се променя и броят на секциите и тяхното местоположение.

Той добави, че никой не иска да има много секции в Турция, защото е ясно там как се гласува, но подчерта, че има най-различни изявления за това дали това не е дискриминационно. Според Елезов нито една от промените в Изборния кодекс не е положителна, а всички са отрицателни.

Според Елезов промените в Изборния кодекс отвличат вниманието от референдума, защото политиците се страхуват от избора на хората на референдума, като най-показателен за този страх е мълчанието на почти всички политици по въпросите, свързани с референдума.

„Това са едни изключително важни въпроси, които ако пробият и станат задължителни, това би поставило статуквото в едно доста разклатено положение. Съвсем нормално е те да се страхуват и дори да се надяват на ниска избирателна активност, както за президентските избори, така и за референдума. Неслучайно задължителното в задължителното гласуване го направиха така, че да е смехотворно, реално гласуването не е задължително“, допълни Елезов.

По думите му при всички случаи референдумите застрашават статуквото. Елезов каза, че всеки един от въпросите, включени в референдума би могъл да разклати сериозно политическата система, ако избирателите гласуват с „да“. Той отбеляза, че при всички случаи ще настъпи тотална промяна на политическата система, тъй като самата формулировка на изборите ще се промени. / Радио ‘‘Фокус’’ – Пирин

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Start typing and press Enter to search