Общината продава три имота от 1,328 дка на Баларбаши в Благоевград Съветниците решиха: Имаш право да купш общинско жилище, ако си живял в него минимум 4 г.

Три общински имота над Дома за сираци в Благоевград ще се обявят на търг за продажба. Това реши Общинският съвет на вчерашната си редовна сесия. И трите имота са с адрес на ул. „Трети март“, единият е 790 кв.м, вторият 559 кв.м, а третият е 483 кв.м.

Местният парламент реши окончателно да увеличи от 1 на 4 годините, нужни на настанени в общински жилища социално слаби граждани да кандидатстват за закупуването им, както и доходът на член от семейството да не надвишава 80% от минималната заплата за страната. Промените в наредбата се приеха с мнозинство на повторно гласуване въпреки коментара на кмета Атанас Камбитов, че за общината финансово е много тежко да поддържа сегашните 560 общински жилища, към които скоро ще се прибавят още 200 с изграждането на новите блокове в района на ЮЗУ. Мнението му е, че оптималният срок е 3 г., за колкото се подписват първите договори с наемателите.

Съветниците отразиха в бюджета на общината решението си от юли т.г. изтегленият през 2015г. дълг от 1,8 млн. лв. за LED осветление да се направи дългострочен. Преди изборите местният парламент одобри банковия заем, но той бе със срок за погасяване от 1 година заради изискванията на закона. До края на 2015 г. са усвоени 343 000 лв., а изплащането на целия дълг бе решено да се разсрочи за 10 г. След отправено питане на съветници към кметския екип стана ясно, че при изграждането на LED осветлението се наложило да се правят нови подземни връзки, които се оказали изгнили на много места, част от стълбовете също са корозирали и трябва да се подменят или обновят, но навсякъде осветителните тела отговарят на изискванията за степен на осветеност на площта. Адвокат Албина Анева не пропусна повода да поздрави Общинската администрация за свършената в тази посока работа, като призна, че за 4 мандата като общински съветник съседите й на ул. „Хр. Татарчев“ за първи път я поздравили, че нощем е осветено и не се страхуват да се прибират.

Местният парламент даде съгласието си да се прехвърлят безвъзмездно на общината 61 273 кв.м в района на бившите казарми. Това бе нужно, за да се финализират договорките от преди 5 г. с Министерство на отбраната и по думите на кмета Камбитов надеждите са Министерски съвет да вземе окончателното решение на следващото си заседание.

Общинските съветници на Благоевград предоставиха за стопанисване на новия Център за личностно и творческо развитие на децата сградите и помещенията, които преди обединението ползваха трите институции Младежки дом, Обединен детски комплекс и Център по изкуствата. Не се закриват дейности, няма да се увеличат и наемите на частните клубове, които ползваха досега помещения в Младежкия дом или в другите бази, поясни в отговор на питане на съветници зам. кметът по хуманитарните дейности Христина Шопова. За да изпревари още въпроси, тя допълни, че предимство при разпределение на залите за занимания ще имат групите към ЦЛТР, отхвърли слуховете, породени от напрежение заради смяна на ръководителите на детския ансамбъл „Пиринска китка“, като цитира последната получена информация от новия хореограф Маргарита Братоева, че 120 деца са заявили вече желанието си да танцуват в него.

По предложение на съветничката Злата Сотирова колегите й увеличиха двойно еднократната помощ, нужна за операция на Боряна Барбутова, която заедно с майка си живеят само от инвелидните си пенсии. „Младата жена се нуждае от операция, чиято цена е 1500 лв., ако сега й отпуснем само 500 лв., тя ще чака да мине годината, за да има право отново да кандидатства, защото няма как да плати хирургическата интервенция“, мотивира искането си Сотирова.

Местният парламент даде карт бланш на изграждането на газопреносна мрежа през общински терени за махала Деянци на с. Изгрев.

Преди да закрие заседанието, председателят на ОбС Радослав Тасков даде думата на директора на профилираната хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ Марин Митов и колежката му, учителката по немски език Румяна Войнова. В стегнато емоционално изложение те декларираха недоволството си от липсата на адекватна реакция от страна на ОбС и общинските служители на десетките подавани от тях жалби срещу кучета, които съседите им гледат в дворовете до техните домове. „Оказа се, че в Благоевград нямаме наредба за отглеждане на домашните любимци, която да регламентира правила, с които да се гарантира правото на всеки на спокойствие и тишина у дома и през нощта“, каза Митов и обясни, че преди година предложили на вниманието на местния парламент проект за такава наредба.

Разбра се, че в комисията по обществен ред към ОбС проблемът е обсъждан и предложението за решение чака становище на кметската администрация. То също било готово, съобщи кметът Камбитов, а ОбС председателят заключи, че предпоставките казусът да влезе скоро за обсъждане в пленарна зала са налице.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене