Елитът на Благоевград иска газ до новите си къщи в махала Деянска на село Изгрев

Махала Деянци на благоевградското село Изгрев, в която живеят известни благоевградчани, ще се газифицира.От фирмата, която изгражда газоразпределителната мрежа, са поискали общинските съветници в Благоевград да разрешат изработване на подробен устройствен план за трасе на разпределителен газопровод за квартала, който се оформя в последните 15-ина години с изграждането на къщи от бизнесмени, банкери, доктори…

Преди две години живеещите в махалата, която дели от Благоевград само бул. „Яворов“, декларирали желанието си да бъдат включени към газопреносната мрежа. В петък Общински съвет – Благоевград ще решава дали да разреши газопроводът да премине през няколко общински имота. В Деянска махала на с. Изгрев живеят шефът на Кръвна банка д-р Валентин Кормев, ексбанкерът Антон Бръчков, бизнесмените Владимир Генчев, Нгуен Ван Хоай и Димитър Давков, които имаха кабелни телевизии. Петър Ванчев, бившият шеф в Благоевград на „Ученически отдих“ към Министерство на образованието, и Красимир Папучаров, шеф на дирекция „Образователни дейности“ в ЮЗУ, и бизнесменът Емил Джалев също имат имоти в баровския квартал на село Изгрев. Сериозно се застрояват през последните години и терените отдясно на пътя след кръговото кръстовище към село Изгрев, където има къща гинекологът д-р Малчев, но те не попадат в махала Деянци, нито в землището на с. Изгрев и засега не е ясно дали ще се включат в газификацията. А и в Благоевград на пръсти се броят семействата, които се отопляват на газ, въпреки че от няколко години газопреносната мрежа е прокарана почти в целия град.

Плановете засега се ограничават само с изграждане на газопреносна мрежа за махала Деянци, потвърди и кметът на с. Изгрев Йордан Китанов. „Ще се срещна с представители на компанията и ще коментираме възможностите да се положат по-големи тръби, за да може на по-късен етап мрежата да се продължи“, допълни той.

Много по-сериозният проблем за решаване пред кмета на селото обаче е липсата на регулационен план на махала Деянци и по-голяма част от землището на населеното място. Собствениците на имоти там вдигат дувари по 3-4 метра, без да се съобразяват с изисквания за ширина на улици и отстояния, а това след време може да създаде сериозни проблеми, коментират специалисти.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене