Разкрит за незаконни схеми в Молдова руснак с кипърски офшорки строи без ОВОС на метри от „Круше“ в Разлог

Разследване на Тодор ТОДОРОВ

Две важни писма се отле­жават в чекмеджетата на главния про­курор на Ре­публика Бъл­гария Сотир Цацаров и на министъра на околната сре­да и водите Ивелина Ва­силева. Едно­то е с молба Главната про­куратура да отговори на Асоциацията на разследва­щи репортери и издателска сигурност на Републи­ка Молдова RISE Moldova (партньор на Organized Crime and Corruption Reporting Project – OCCR и на International Consortium for Investigative Journalism – ICIJ) на запит­ването относно евентуални наказателни или админи­стративни нарушения от страна на гражданина на Република Кипър Игор Вла­димирович Риммер, роден в Казахстанска ССР, Алмати през 1968 г.

Другото е на Асоциацията на парковете в България и председателя й Тома Белев към ресорния министър от­носно необходимостта на проверка на строеж на 100 м от защитената зона НА­ТУРА 2000 „Круше“ в нацио­налния парк „Пирин“, част от световното наследство на ЮНЕСКО. Строежът няма ОВОС, а за част от него няма и ПУП, който се изисква по Закона за устройство на те­риторията.

ПРОЕКТ ЗА ЛУКСОЗНИ ВИЛИ В ПОДНОЖИЕТО НА ПИРИН

В документа на Община Разлог „Информация за взе­мане на ре­шение за не­обходи­мост от ОВОС“ според На­редбата за условията и реда на про­веждане на ОВОС от фев­руари 2016 г., с който Топ ПРЕСА раз­полага, има само резюме на мащабния проект от лук­созни вили на десетки метри от южната гра­ница със за­щитената зона „Круше“.

Става дума за „15 жи­лищни сгра­ди (дефакто са обособени къщи – бел. ред.) със 150 кв. м застроена площ вся­ка“. Всяка от къщите обаче ще разполага с алеи, двор и паркинг, като отделената за всеки имот площ ще е 1 000 кв. м. Така, общата застроена площ според проекта ще е 15,910 кв. м или 1,5 дка от общо 6,2 дка, заети от компания­та-девелопър, каквато е „Рейнф­лор Бъл­гария“ ЕООД с едно­личен собстве­ник Игор Риммер. Пише също така, че „достъ­път към всеки от имоти­те ще се осъщест­вява по алеи“: „Къщи­те ще са на 1 етаж с при­лежащ двор, парковъчно място за вся­ка“.

Също така в резюмето пише, че „с реализация на инвестиционното предло­жение инвеститорът си по­ставя за цел да съчетае при­родните условия на района, благоприятните климатични условия с развитието на ту­ризъм и отдих, а също така и на бизнес и развитие“.

 „Инвеститорът предполага 50% озеленяване на тери­торията“… „Предвижда се ограда от мрежа и растител­ност“. Пояснява се, че „пар­целът представлява изоста­вени селскостопански земи, незастроен, необлагороден, разположен в полите на Пи­рин планина“.

Така, инвеститорът сти­га до ключовия момент за изкупената земя където твърди, че „парцелът за за­строяване представлява из­оставени селскостопански площи, незастроена, необла­городена, разположена земя в полите на планина Пирин“.

Община Разлог твърди, че „тази територия е подхо­дяща за дадената дейност, тъй като наблизо се нами­рат и други подобни обекти, като районът е обособен за туристическа дейност и от­дих“. Председателят на На­ционалната асоциация на парковете в България Тома Белев обаче е категоричен, че има нужда от ОВОС: „Дори за първите две постройки при урбанизирането на тери­торията не е проведена еко­оценка“.

Все пак от общината твър­дят, че са поискали вземане на мерки с цел „миними­зиране на отрицателното въздействие върху околна­та среда“. Тези мерки оба­че са представени с доста общи пожелания, сред кои­то „озеленяване на 50% от площадката с използване на санитарно-хигиенна роля на растителността, която ще осигури благоприятно в екологично отношение жиз­нена среда“. Също така се споменава и „осигуряване на необходима площ по вре­ме на строителните работи за временно разтоварване и складиране на строителните материали“.

СПИСЪКЪТ СЪС ЗАПЛАХИТЕ ОТ СТРОИТЕЛСТВОТО ЗА ОКОЛНА­ТА СРЕДА НА РАЙОНА

обаче е доста по-голям от предложените от Община Разлог „мерки“ за предотвра­тяването им. Така, граждани­те са предупредени, че „се оч­аква временно въздействие върху атмосферния въздух в периода на строителните ра­боти и от фини прахови час­тици и емисии вредни газове от автомобилната техника“. Пише, че „при реализиране на инвестиционно предло­жение по жилищно строи­телство се очаква нарушава­не на комфорта за околната среда“. Тя се състои в пред­стоящите „земекопни и стро­ителни работи“. От местните власти признават, че още един фактор, който може да доведе до „дискомфорт по време на строителството и експлоатирането“ на обекта. Става дума за „генериране на битови отпадъци, които ще се събират в контейне­ри, предоставени от Община Разлог“. „Строителните отпа­дъци от площадката ще се извозват в регламентирани за целта места и няма да се допуска разсейването му из територията и замърсяване на района“, обещават пък от компанията на Игор Риммер.

Властите не дават под­робности за това как ще се избягват „инцидентите“ за някои от „компонентите на околната среда“. Но пък за сметка на това предвиждат, че са взети съответни мер­ки, с цел „да не се допусне замърсяване на околната среда“. Те признават, че има опасност за почвите в района, което е напълно достатъчно за живеещи­те наблизо да протестират реализирането на инвести­ционния проект: „В процеса на строителна дейсност на обекта се очакват редица негативни въздействия вър­ху почвената компонента“. Община Разлог дори ги сте­пенува, като пояснява, че към „техногенните“ негатив­ни въздействия се отнасят такива в резултат на „изкоп­ни работи за основите на сградите, за водопровода, елмрежата“. Отделно се спо­менава заплаха, свързана с „уплътняване на почвите в резултат на циркулиране на товарна и транспортна тех­ника“ за целите на педсто­ящия мегастроеж.

КОЙ Е ИГОР РИММЕР?

За пръв път името на Игор Владимирович Риммер в мрежата се споменава през 2006 г. – той се занимава с бизнеса с PVC-дограми в най-големия град на Ка­захстан – Алмати, а през 2007 – 2008 г. вече има биз­нес и в областта на електри­чески инсталации и недви­жими имоти в града. Тогава г. се появява първата инфор­мация в медиите в България за Риммер – бизнесменът е не само с руски, но и с ки­пърски паспорт. В офшорния Кипър се появяват компа­нии с руски имена, свързани с бизнесмена и семейството му – Superdia Ltd., Pikeville Investements Ltd. и Alyonka Ltd. А във вестник „Струма“ се споменава скандал в Благоевград между българ­ски и кипърски съдружни­ци – тогава областният съд се занимава с жалбата на Игор Риммер срещу мест­ния му бизнес партньор. Според жалбата последният си присвоява 1 млн. евро на съвместната им компания „Фентъзи голф“. „Прокурату­рата на Разлог внесе в съда обвинителното заключение срещу 45-годишния Иван Киров за съзнателно из­ползване н фалшив частен документ, представляващ ценна книга – платежната разписка за 1 000 000 евро на името на Игор Владими­рович Риммер“.

(Продължава в следващия брой на вестник „Топ Преса“!)

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене