Потресаващо! 62-Годишна Петричанка живее една година без ток!

Валентин ГЕРЧЕВ

62-годишната петри­чанка Виолета Сейме­нова от Петрич е една година без ток. Тя живее заедно с 82-го­дишната си майка, в дома си в Петрич при нечовешки условия. От година в дома и няма електричество, оплаква се петричан­ката от страниците на ЗАПАД-ЮГ. Дама­та е родственица на иначе преуспелия бизнесмен от район Подгорие – Сейменов. „Да, братовчеди сме!“, каза жената, която с нетърпение чака да навърши пенсионната възраст, за да получи заветната социална пенсия от 110 лв. Виолета, на която всички в Петрич казват галено на името – Летка, ина че е боец. Тя гледа, без да се ­  оплаква, болната си майка и никога не е искала помощ. Сама се справя, без назначен и асистент или пък помощ от Домашният патронаж за хра­на на двете. Виолета казва още, че никога не е работила работа на постоянен трудов договор. Спомня си, че има­ла трудов стаж от две години в бившата Лимонадена фа­брика и още една година при друго предприятие. Затова пък тя е гледала с родители­те си тютюн от малка, това е допринесло към настоящия момент тя да се чувства за­висима да гледа болната си майка. Защото с изкараните от тютюна пари тя е могла да живее нормално при усло­вията на някогашния строй. „Вече не е така!“, казва петри­чанката. Идват бирници, и ти казват: Ще ти изключим тока, защото не сте го платили, ти и майката ти!

„Аз в случая какво да напра­вя“, пита тя. „Да се обеся ли?!“, недоумява да­мата, чийто живот за пове­чето петрички институции не струва абсо­лютно нищо в качествено из­ражение.

Виолета е наясно с по­ложението. Тя смята, че в този „шибан живот“, който я оставил без семейство и любим, без деца, е нужно все пак да се погри­жи за родната си майка. С нейната пенсия от 200 лв., в качеството си на социално слаби, преживяват. И се спра­вят добре, въпреки че поло­жението, в което са принуде­ни да живеят, е трагично.

За да повдигне само­чувствието си, тя бе лакирала ноктите си в червено. Цвета избрала случайно и твърди, че няма нищо общо с кан­дидат-президентската кам­пания. „Защо да гласувам?“, чуди се още малко петри­чанката и дава отговор: „Не, няма да ида да гласувам!. Те ме оставиха без ток, да жи­вея като скот, а аз да гласу­вам? И защо? Няма никакъв смисъл“. Тя не се плаши и от санкции. „Голям праз, че ще ме накажат, аз и без това съм отхвърлена от това общество. И досега сама съм се справя­ла, без политици. На които не вярвам!“, обяви в аванс наме­рението си петричанката да не гласува на предстоящите президентски избори.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене