Книга от 16-ти век показват в Читалището в Благоевград

В Централната библиотека на Народно читалище „Никола Й. Вапцаров – 1866” в Благоевграда беше открита изложба „Старопечатни книги”, по повод 150-годишнината на читалището.

Във връзка с юбилея са показанинякои от най-старите, редки и ценни издания, съхранявани в библиотекатана Читалището от нейното създаване до наши дни. Най-ценната книга във фонда е ръкописният Служебник от 16-ти век. Той е реставриран преди няколко години със съдействието на Държавна агенция архиви. Тази година по случай честването на годишнината библиотеката успя да реставрира и още една много ценна своя книга. Това е Сборника на братя Миладинови  „Български народни песни” отпечатан през 1861г. отново  с безкористното съдействие на Държавна агенция архиви. Книгата се показва за първи път след реставрацията.

Екпозицията включва също и книги отпечатани през 19-ти век. Научната формулировка определя като старопечатни възрожденските книги  издадени до освобождението на България.  Най-старата старопечатна книга в експозицията е Зерцало от 1847-ма година. Книгите са от печатници в различни градове от цяла Европа – Цариград, Виена, Москва Санкт Петербург, Загреб, Пловдив, София. Сред авторите са имена като Георги Раковски, Иван Вазов, Иван Богоров, Константин Иречек, Марин Дринов, Гьоте и Чарлз Дикенс.

Тъй като тази година отбелязваме и 160-години читалищно дело в България в изложбата са включени и юбилейни издания на Върховния читалищен съюз от 1937 и 1946г. и две годишнини на списание Читалище в които има отпечатани материали на Димитър Бисеров, един от основателите благоевградското читалище.

Тематично изданията  са трудове от различни клонове на науката, документални и художествени творби, които отразяват широкия кръг от интереси на читателите на библиотеката.

Тъй като  изложбата е посветена на 150-тия роджен ден на читалището в нея са включени и първото издание на стихосбирката „Моторни песни” на патрона на благоевградското читалище  Никола Вапцаров, която по спомените на съвременници е подарена лично от него на читалищната библиотека. Голяма част от подредените книги са дарени от частни лица.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене