Меглена Кунева в Благоевград: Приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде образованието

„Образованието не може да бъде само и единствено национална политика, а трябват сътрудничество и на европейско, и на международно ниво. Необходим е обмен на опит, на добри практики и работещи модели.“ Копирано от E79news Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева в приветственото си слово по време на конференцията „Да преоткрием образованието“, организирана в Благоевград от фондация „Заедно в час“, на която присъстват над 350 образователни експерти от 43 страни. 

„Искам да обявя тук, че един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. ще бъде именно създаването на коалиция за подобряване качеството и лидерството на учителите“, категорична беше Кунева. 

 

Тя посочи, че в днешния динамичен век, когато просперитетът все повече се базира на иновациите и на т.нар. умна икономика, но в същото време радикализмът е растяща заплаха, образованието повече от всякога се очертава като единственият път към мира и благоденствието. 

„Трудно мога да си представя въпрос както в България така и навсякъде по света, отговорът на който да не се крие в образованието. Копирано от E79newsОбразованието днес не е това, което беше дълги години. Копирано от E79newsДнес търсим гъвкави, бързи решения и се надпреварваме с технологиите. Именно затова е необходимо да се фокусираме върху ролята на учителя. Едно от предизвикателствата е привличане и задържане на млади учители“, каза още Кунева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене