Гроздето в Македония на половин цена спрямо това в Кюстендил, местните пренебрегнаха родното производство

Масово кюстендилци купуват грозде от съседна Македония, тъй като цената на родното производство е два пъти по-скъпа.

Репортерска проверка установи, че местните винопроизводители предпочитат да закупят плодове от съседката, тъй като там качеството на продукцията е по-добро, а цената за килограм е 50 ст.

„Няма база за сравнение с нашето тук. Захарността е по-голяма, по-ароматно е и наистина е страхотно за вино. Въпроса е, че трудно се минава през граница, тъй като контрола е изключително строг“, коментира 64-годишен кюстендилец. Т

ой посочи, че в областния град Кюстендил, гроздето се предлага срещу цена от 80 ст. и 1 лв., в зависимост от сорта на гроздето.

През тази година са разкрити и няколко пункта, в които се предлагат плодове.

„Каквото и да ми предложат не е същото като в Македония. Жалко, че все повече търсим да си закупуваме различни продукти от там. Взех едно чувалче от тука и се наложи да сложа сума ти захар. Представете си, че и това е разход“, твърди 39-годишният Петър Драгомиров от Кюстендил.

В сезона на виното, вече голяма част от жителите на областния град са се подсигурили с грозде от Македония, а местните производители се оплакват, че продукцията им остава непродаваема и се скапва.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене