Започва ваксинация по въздух срещу бяс при дивите хищници в Благоевградско!

Започва втора за годината ваксинация по въздух срещу бяс при дивите хищници в Благоевградско, информираха от Областната дирекция по безопасност на храните

Специално оборудвани самолета ще разпръскват ваксинални примамки, като те ще бъдат на безопасно място от населените места и водоемите.

Ваксиналните примамки са с формата на кубче и са със специфична миризма, която привлича хищниците.

Хищниците придобиват имунитет срещу бяс след изяждане на примамката. На един квадратен километър се изхвърлят по 20 броя примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Мястото на всяка пусната от самолетите примамка се отбелязва с помощта на GPS-система, обясниха специалисти.

Ветеринарните лекари препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка, ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. инфо еновина.бг. При контакт с примамките е добре да се извърши консултация с лекар.

Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни. Препоръчително е домашните кучета да се държат затворени или на повод, за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите животни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене