300 000 долара за стипендии дари швейцарецът Филип Бартера на благотворителната гала вечер за 25-годишнината на АУБГ

300 видни гости присъстваха на тържествена гала вечер по повод 25-годишнината на Американския университет в България. Сред тях бяха представители на правителството и бизнеса, възпитаници, приятели и поддръжници на университета. Благотворителната гала вечер се състоя вчера, 21 октомври, в София.

Началото беше дадено в Националния археологически музей от 19 ч., където всички бяха приветствани от президента на АУБГ Страци Кулински. В рамките на 1 час те се запознаха с част от историята, предизвикателствата и постиженията на АУБГ през изминалите години.

Програмата продължи с официална вечеря от 20 ч. в София Хотел Балкан. Джулия Уоткинс, президент от 1993 до 2003 г., разказа за първите си впечатления от университета, сподели спомени за закупуването на първия модем за интернет и отварянето на първите електронни студентски пощи в България.

Председателят на Настоятелството на АУБГ Иван Манев продължи историята с разказ за първите стъпки на университета, чийто дом е бившия партиен дом в Благоевград, понастоящем Централна сграда на университета.

През последните 25 години АУБГ изгради собствен студентски комплекс, където се намират студентски център „Америка за България, академичен център „Балкански”, библиотека „Паница”, която е най-голямата англоезична библиотека в Югоизточна Европа, и 3 нови модерни общежития.

300 000 долара за стипендии бяха дарени от Филип Бертера, дългогодишен член на Настоятелството на АУБГ, понастоящем член на Управителния съвет на университета, по време на събитието. Той получи почетна награда за изключителни заслуги към развитието на АУБГ, лидерство и вдъхновяваща подкрепа през годините. Филип Бертера е швейцарец, завършва право в Женевския университет.

Неговата професионална кариера включва длъжности в “Kleinwort Benson” в Лондон, “Pictet & Sie” в Женева, бил е директор на Banque Pictet в Люксембург и съдружник в “Pictet & Sie”.

Президентът на АУБГ Страци Кулински изрази своята признателност за подкрепата, която АУБГ получава през годините от своите приятели, съмишленици и поддръжници. „С вашата помощ университетът успешно изпълнява мисията си да обучава изключителни млади хора да бъдат етични и демократични лидери, служещи в полза на региона и света“, каза той по време на речта си. Студентите в университета също изразиха благодарност към поддръжниците на АУБГ, чиято помощ допринася за високото качество на предлаганото образование.

По време на благотворителната вечер, присъстващите се насладиха на изпълненията на Орлин Павлов, видяха кратко благодарствено видео, участваха в търг, а накрая студентите от Радио АУРА зарадваха госите с хитове от последните 25 години.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене