Екипът, заснел филма за десницата на Свети Йоан, започва работа над нов телевизионен проект, свързан с Горазд и Ангеларий

Документалният филм “Десницата на Свети Иван” бе представен в Гоце Делчев, в деня когато Православната църква почита паметта на Свети Иван Рилски. В представянето на филма участва Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим и авторския колектив от Телевизионен център – Благоевград, а сред присъстващите бяха кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов, заместник – кметовете Валери Сарандев и Богдан Боцев.

Повече от пет столетия, мощите на Свети Иван Рилски са в духовния му дом в едноименната планина, но и до днес съдбата на неговата десница е забулена в мистерия. Кога тя е била отделена от тялото на Светеца? Къде се намира сега? Официалната историография не дава отговори на тези въпроси. Единствено акад. Йордан Иванов, руският историк Николай Чалих и гръцкият богослов Пантелеймон Пулос изследват тази предизвикателна и многопластова тема.

По нейните следи тръгва и екипът на документалния филм “Десницата на Свети Иван”. В него, освен, че се проследява митарстването на светите мощи, започнало още през 980 год., се разкриват и неизвестни досега обстоятелства за разпространението на култа към Свети Иван Рилски в православния свят. В “Десницата на Свети Иван” съвременните аспекти и аргументи по темата представят Неврокопският митрополит Серафим, Синайският епископ Йероним, игуменката на женския манастир “Успение Богородично” на остров Тинос – Юлияния, богословите проф. Иван Желев и д-р Добромир Димитров, литературният историк акад. Иван Радев и историкът д-р Кирил Алексиев. Сценаристи са Красимир Кушев и Валери Яков, който е и режисьор на филма, а оператор е Феодор Сургов. Филмът е излъчван по БНТ 2 и по БНТ.

Следващият филм, който подготвя същия екип е за учениците на светите братя Кирил и Методий – Горазд и Ангеларий, за които има запазени много исторически и археологически доказателства в днешна Албания, разкри Валери Яков.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене