Приказките на Димитър Талев звучаха в Регионалната библиотека в Благоевград

В читалнята на Детски отдел на Регионална библиотека „Димитър Талев“ в Благоевград се проведедетско утро посветено на приказките на бележития български писател. То бе организирано във връзка с 50 години от смъртта на Димитър Талев, който е патрон на регионалната бибилиотека и на Трето основно училище в Благоевград.

Участници в тържеството  бяха ученици от ІІІ клас на ІІІ ОУ, а гости на детското утро бяха родителите надецата.

Библиотекар от отдела разказа на третокласниците на живота на Димитър Талев, роден в град. Прилеп и за неговите произведения, като акцентира на творбите му, посветени на Македония. Учениците бяха запознати с четирилогията, посветена на Илинденското въстание – „Железният светилник”,  „Преспанските камбани”, „Илинден” и „Гласовете ви чувам”, с романите за цар Самуил ( трилогията „Самуил”) и за Паисий Хилендарски (романът „Хилендарският монах”), с биографичния очерк, посветен на Гоце Делчев и др.

Представена бе и книгата на Димитър Талев с приказки  за деца „Сълзите на мама”, издадена за първи път през 1925г. Всички приказки са с послание –  прави добро на хората и то ще бъде възнаградено.

Учениците успяха да видят първото издание на сборника и се опитаха да прочетат част от една приказка на стария български правопис.

Третокласниците бяха подготвили биографични сведения за Димитър Талев, мисли на писателя и мисли за него. 

За финал на учениците бе пуснат автентичен запис с гласа на писателя Димитър Талев и неговото послание към нацията ни.

 

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене