ВИДЕО / Ивайло Калфин пред благоевградската общественост: Готов съм да променя държавата към по-добро, имам воля затова!

Следващият президент трябва да направи така, че да се чувстваме  достойни и горди, че сме българи!

1В препълнената зала на драматичен  театър“Никола Вапцаров“  Ивайло Калфин, Георги Първанов, Владимир Иванов, Любен Дилов -син  се срещнаха  със своите симпатизанти!
Г-н Калфин започна така: Да поговорим по далечни  теми, но важни, на  кратко се опита да  каже, какво би търсил държавния глава на България  в общество. Живеем в общество,в  което никой нищо не вярва, очакваме някой да се появи я бащица , я майка  и да ни оправи.За какво ни е държавният глава трябва да знаем. Говорим за строго определена длъжност. Какъв е смисъла на  държавния глава е първо  да знае проблемите на държавата.

 Веднага даде пример с външната политика: Турският президент има претенции за велика държава.Държавният  глава трябва да му отговори за границите ,  защото такива доводи са подклаждане на войни и на конфликти.
Нашите съседи идваха първо в България да търсят подкрепа от нас. А сега не знаем какви сме . Русофили и русофоби ли сме, бяхме уважавана страна. Имаме интерес да живеем със съдите си задружно, това което събира Региона заедно, общи интереси.
България трябва да бъде авторитетна в Региона, загубихме позиции, които бяха градени с години. Да имаш чувството за достойнство и гордост, че си българин.

Проблема за правомощията, пример даде  с омбудсмана Мая Манолова много активна, захваща се с проблема и него оставя, докато не го свърши е такъв трябва да бъде и следващият президент активен във всяко едно отношение.
Не са  отговорни   тези хора, които не са активни, пример:  президентът  Плевнелиев, не свиква консултативен комитет за бежанците, което е много несериозно от негова страна, но има и вътрешно политически проблеми, пак не взима отношение.

Друг проблем: Какво става с децата и тяхното образование, колко неграмотни има, 40% от децата не говорят български,  ние имаме работещи бедни. Кои са бедни?  Възрастните хора  и младите семейства, това е проблем на обществото. От парламентарните избори излизаме с големи обещания, кой ще постави въпросите трайно и най-вече ще ги реши!

Фигурата на президента е тази, която трябва да търси решение на важните проблеми за обществото.
Президентът  не трябва да сваля правителството, но може да назначи служебно правителство, ако работата  в държавата не върви.
Президентската длъжност е професионално призвание, г-н Калфин има нужния опит за тази длъжност, може да промени нещата да са по-добре, като заработят всички институции.

Той познава всички институции и всички европейски големи институции.
Професор Халачев е кандидатът за вицепрезидент, той  е истински български учен,  документалист, правил много  патриотични филми за България, няма друг като него от университетското съсловие. Екипът Калфин е амбициозен екип, но президентът го избират българските граждани.Да излязат и да гласуват и да изберат най-достойния. Не се притеснява да се яви на избори, не е разочаровал никой, няма черна точка в биографията.

Ето какво казаха за него коалиционните партньори:
Любен Дилов: Калфин: Има характер, отстоява си принципите, гласувайте за референдума, защото трябва да се тръгне към промени, да ритне кошера някой, за да работят институциите и той е изключително важен за нас българите.

Владимир Николов: Изключително важни избори да дадат новото начало в българската политика. Ние участваме да спечелим . Г-н Калфин е всепризнат, твърдо устоява позициите си, има мнение. Професионални и лични качества има. Призовава да се забравят партийните пристрастия да видят хората визията, личността и да преценят. Твърд и с воля за промяна да бъде президента.

Георги Първанов: Нашата коалиция е добър отбор и може да спечели. Ние всички сме на една вълна. Президентът има власт той е над властта и има правомощия. Държавният глава трябва да даде всичко от себе си да овладее противоречията да няма служебни правителства. Ивайло Калфин е дипломат с доказан опит. Бизнеса има доверие в него, в европейската политика има заслуги, най-добрия социален министър.
В политическата си биография той няма едно петно, единица мярка за почтеност, един свестен човек, а президентът трябва да бъде такъв.
Социологията е не  е точна през 2001 година  на мен не ми даваха никакъв шанс, а станах президент какви са били резултатите, затова хората да не вярват, а да отидат да гласуват. 
Срещата може да видите във фейсбук профила на ИА  Региона.
Гражданите на Благоевград задаваха изключително интересни въпроси свързани с вътрешната и международната политика на България. Ивайло Калфин и Георги Първанов отговориха достойно и компетентно  на гражданите.
Интересен въпрос зададе гражданка за пенсионната система.
Пенсиите в България са много несправедливи, но защо е така, плащаш осигуровки, но заплатите са били ниски и ти взимаш малка сума. Решението е да се преизчислят пенсиите, но тава ще струва пари. Постигнал е съгласие между синдикати и работодатели, да седнат на масата и да си стиснат ръцете, това е мечта и за Европа.Пенсиите на работещите се укрепват, просто трябва да се преизчислят, тези средства ще се върнат на държавата, това е решение на проблема.

Срещата завърши с коктейл подготвен от любезните домакини АБВ Благоевград и Партия на Зелените.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене