Чакаме 1,8 млн. чужди туристи през зимния сезон

Ръст на туристите в България през идния зимен сезон очакват туроператорите у нас. Тази година студените месеци, подобно на летните, ще привлекат голям брой туристи по родните ширини.

Около 1,8 млн. чуждестранни посетители се очаква да почиват у нас, изчисли по Bulgaria ON AIR Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Българите, които ще почиват в чужбина са около 90 хиляди души, като 50 хиляди от тях ще посетят Гърция. Организираните пътувания към южната ни съседка тази зима обаче ще бъдат едва 4 хиляди, а останалите ще предприемат индивидуални пътувания, прогнозира още Драганов.

“2016 година е феномен не само като по-голям брой туристи, но и като това, че държавата започна да събира парите от местни данъци и такси, от добавена стойност”, посочи той. “Тази година се движим в рамките на около 11% завишаване на цените. Приходите от туризма ще бъдат малко по-високи от това завишаване, тъй като, ако си спомняте в началото на лятото НАП влезе в големите туристически комплекси, започна да брои туристите на летищата и ние имаме едно допълнително увеличаване на приходната част, което изкривява тази линия, която следим. Ако в предишните години сме получавали в рамките на милиард и половина, ние сега имаме около 400 млн. повече, които се чудим откъде идват.

Те идват от точно подобрена събираемост”, поясни още гостът в студиото на Лора Инджова. За българите, които ще изберат петзвездни хотели за зимната си ваканция у нас, е добре да знаят, че резервациите в повечето от тях вече са направени. Това води до намаляване на контингента и съответно до леко покачване на цените. Така или иначе по-изгодно е да се правят резервации в България, тъй като цените са по-евтини от същите петзвездни услуги, предлагани в която и да е друга европейска страна.

Що се отнася до съседна Турция, Драганов посочи, че там се отчита спад в туристическите резервации – при малко над милион пътувания на българи в Турция на годишна база, през следващите месеци се очаква техният брой да бъде намален с близо 280 хил., или с около 30%.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене