Възпитаниците на ЮЗУ Пламена и Марио – медалистите, които прославиха България на Dance World Cup 2016

Радостина ПАВЛОВА
Преди няколко дни Пламена Петрова и Марио Гергинов се завърнаха от Световното първенство по танци, което се проведе в Джърси, с два бронзови медала. Те са млади и амбициозни българи, които успяха да прославят България по най-трогателния начин, а именно чрез народния танц. Всички ние знаем, че в него се крие цялата българска история и че той разказва за характера на един народ. Това направиха и те! Показаха на света колко силен може да бъде българинът, въпреки всичко, което му се случва.
Пламена Петрова е родена на 09.03.1991 г., в гр. Добрич. Завършва средното си образование в Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“, гр. Котел, специалност „Български народни танци“. Продължава образованието си в Югозападен университет „Неофит Рилски“, гр. Благоевград, специалност „Българска народна хореография“. През 2014 г. записва една от новите магистърски програми в същото учебно заведение – „Теория и критика на хореографското изкуство“, която защитава успешно през 2016 г. Участва в редица национални и международни фестивали, конкурси и концерти. Успешно стартира кариерата си като хореограф-педагог в детски градини и училища в област Благоевград. Работи като асистент-хореограф в НЧ „Никола Вапцаров 1866″, гр. Благоевград, клуб по спортни танци „Карат“ с ръководител и хореограф Цветанка Гаврилова и детски танцов състав „Вихрен“ с ръководител Иван Иванов. В гр. Добринище сформира детска танцова формация „Dance revolutions“.
Марио Гергинов е роден на 23.06.1992 г., в гр. София. Завършва средното си образование във Второ средно общообразователно училище „Академик Емилиян Станев“, профил Технологичен стопански мениджмънт и COLLEGE OF NORTH WEST LONDON. За периода 2008-2011 г. е председател на Младежко сдружение „Акад. Емилиян Станев“. Участвал е в редица национални и европейски проекти, свързани с „Трафик на хора“, „Пилотен проект безопасен интернет“, „ХИВ/СПИН“ и много други. През 2011 г. записва бакалавърска степен „Българска народна хореография“ в Югозападен Университет „Неофит Рилски“, а през есента на 2015-та записва магистърска степен „Теория и критика на хореографското изкуство“ в същия университет. През 2014 г. към Общински Младежки дом – Благоевград, той създава „Танцово студио за хора с нарушена двигателна и психическа активност“ – първото танцово студио в Югозападна България на доброволческа работа.
– Разкажете ни как успяхте да се сработите като танцова двойка?
– По време на бакалавърската ни степен изучавахме различни танцови дисциплини като български народни танци, спортни танци, характерни танци, класически и други. През 2013 г., по идея на ас. Цветанка Гаврилова се сработихме като танцова двойка по спортни танци. В последствие решихме да се представим с български народни танци.
– Споделете за успехите си до тук.
– Успехите започнаха през 2015 г. на българския квалификационен турнир за DANCE WORLD CUP 2015 – Букурещ, златен медал и квота за участие на финалите. Тази победа не бе очаквана за нас, защото и двамата сме се занимавали предимно с български народни танци. С танца „Qiumbara“ се отредихме на 7-мо място на финалите и застанахме в топ 10 в света. Горди сме, че имахме възможността и нашите 83,7 точки да помогнат България да се отреди на 5-то място от всички държави участнички.
– Разкажете ни повече за Dance World Cup – 2016.
– На 6 март 2016 г. се включихме в българския квалификационен танцов турнир, който се проведе в Дом на културата „Борис Христов“ – гр. Пловдив, за придобиване право на участие в Dance World Cup – 2016. Световният танцов конкурс се провежда на остров Джърси, Великобритания, от 25 юни до 02 юли 2016 г. Тази година взеха участие над 18 000 души от 38 държави. Ние се представихме с четири танцови съчетания:
„Селското“ – златен медал, хореография доц. Георги Гаров, музика Петьо Кръстев, в изпълнение на Пламена Петрова
„Северняшки танц“ – златен медал, хореография проф. Николай Цветков, музика Петьо Кръстев, изпълняват Пламена Петрова и Марио Гергинов
„Нежна лирика“ – сребърен медал, хореография ас. Цветанка Гаврилова, изпълняват Пламена Петрова и Марио Гергинов
– През какво преминахте, докато се готвехте за това не леко състезание? Някой финансира ли ви?
– Като за всяко едно световно състезание подготовката изисква много усилия и труд. Физическата подготовка премина по-леко и безпроблемно. За съжаление, ние бяхме единствената двойка в нашата възрастова група, които имаха възможността да участват в състезанието. Това се случи с подкрепата на наши близки и приятели, които ни съдействаха в намирането на финансови средства. Това беше един сериозен проблем, който до последно ни държеше в напрежение, дали ще имаме възможността да участваме. Големите институции и организации, на които първоначално разчитахме най-много, останаха безучастни към нас. Но това ни амбицира още повече, което допринесе за успеха.
– На кого най-много искате да благодарите?
– Смятаме, че достойно успяхме да се отблагодарим на хората, които бяха до нас по време на танцовата ни подготовка и на тези, които направиха заминаването ни възможно. Завърнахме се с два бронзови медала от категориите „Дует и трио национални и фолклорни танци“, „Севрняшки танц“, хореография проф. Николай Цветков и „Соло национални и фолклорни танци“ в изпълнение на Пламена Петрова, хореография доц. Георги Гаров. Представихме се в категория „Дует и трио шоу и джаз танци“, с танца „Нежна лирика“, хореография ас. Цветанка Гаврилова.
– Благодарим ви сърдечно, Пламена и Марио! Благодарим ви за това, което направихте и продължавате да правите. България и всички българи по света се гордеем с вас!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене