Губернаторът на Пиринско подписа договор за финансиране на проект „Зелени сгради за общо зелено бъдеще“

Областният управител на Пиринско Бисер Михайлов получи Договора за финансиране на проект „Зелени сгради за общо зелено бъдеще“, одобрен по Първата покана на Програмата ИНТЕРРЕГ – ИПП България – Македония 2014-2020.

Договорът за финансиране бе връчен лично от съпредседателя на Комитета за наблюдение на Програмата и заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, на официална церемония в хотел Хилтън.

Проектът „Зелени сгради за общо зелено бъдеще“ с партньори Областна администрация Благоевград и Първи източен планов регион, БЮР Македония е с бюджет 398 839,77 евро и срок за изпълнение 24 месеца.

Проектът е инвестиционен, като основната цел за Областна администрация Благоевград  е намаляване на енергийните разходи и понижаване на изхвърляните вредни емисии в атмосферата.

Областният управител взе участие и във второто заседание на Комитета за наблюдение Програмата за трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020“, което се проведе вчера в град Комотини, Гърция.

В рамките на заседанието бяха одобрени резултатите от първия етап от оценката на подадените проектни предложения по Втората покана по Програмата за трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020“

Общият брой получени проектни предложения по втората покана е 211, като от тях 123 са подадени по приоритетната ос за социално приобщаване, а 88 предложения са по мярката за борба с климатичните промени в трансграничния регион и опазване на екологията. Общият бюджет е над 35,2 млн. евро.

По време на заседанието на Комитета за наблюдение на Програмата беше разгледан и напредъкът по отношение подготовката на стратегическите проекти в областта на превенцията срещу риска от наводнения и беше взето решение да бъде стартирана процедура за одобрение на насоките за кандидатстване и тяхното обявяване.

Над 11,5 млн. евро са средствата за защитата от наводнения в речните басейни на реките Струма, Марица, Керкини и Места, а ресурсът, предвиден за развитие на пограничния регион между България и Гърция в периода до 2020 г., е над 129 млн. евро.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене