Възстановяват над 600 м. от проблемната дига на река Места край Борово

974 проверки за девет месеца е извършила Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“, като 165 от тях са свързани със състояние и проводимост на речните легла и заустващите съоръжения. Това съобщи Вангелия Иванова, директор на БД „ЗБР“. 

„Прави впечатление, че хората проумяха, че в сезона преди големите дъждове и пълноводието което предстои,  речните корита е изключително важно да бъдат почистени, защото нашият живот, здраве, имущество, когато живеем близо до реката  в голяма степен зависят от това“, сподели още директорът на БД „ЗБР“.з

Тя коментира, че, ако по отношение на проводимост на речните легла в трите области Перник, Кюстендил и Благоевград се постигат изключително добри резултати, то проблем има със скъсаните, компрометирани диги в  коригираните участъци тези, които се поддържат от „Напоителни системи“.

„Такъв критичен участък, където и онзи ден имахме форсмажорни обстоятелства и трябваше техника да влезе да укрепи дигата, това е дигата на река Места при село Борово, община Гоце Делчев.  Там, заради проблемите с тази дига, се заливат множество частни имоти и държавен горски фонд. Напредъка, който успяхме да постигнем, е, че в резултат на близо година усилена кореспонденция между нашето ведомство и МЗХ в момента има на първи етап изготвен проект за рехабилитиране и възстановяване на въпросната дига. Проектът е одобрен,  финансирането е одобрено и в момента по информация от „Напоителни системи“ тече процедура по избор на фирма, на която да бъде възложено изпълнението на този проект за възстановяване на тази дига, като говоря за един участък от 600-700 метра. Това съоръжение ще защити многото имоти, които в момента при всеки високи води на Места са заливани“, допълни Иванова.

E79news

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене