Само в Топ Преса! Истината за „Катарино“!

Енергийни инвеститори купиха хотел „Катарино“: благоевградската „Хидроенергийна компания“ строи соларни паркове по цял свят, но сега поглежда и към СПА-бизнеса

Тодор ТОДОРОВ

Пореден хотелски актив сменя собственика си – този път сделката е за СПА ком­плекса „Катарино“ до Бан­ско. Най-интересен в случая е купувачът – това е благо­евградската „Хидроенергий­на компания“. Тя има трима собственици и през послед­ните години е изградила огромни соларни паркове в Германия, Чили, Япония и др. С новата инвестиция тримата акционери Иван Ча­пов, синът му Кирил Чапов и Владимир Табутов са решили да навлязат в нова ниша. Ос­вен четиризвездния хотел те ще започнат преговори и за покупка на вилите в съсед­ство, които от пет години са под контрола на Цветелина Бориславова. Но основен бизнес за компанията остава изграждането на централи за възобновяема енергия, обяс­ни пред „Топ ПРЕСА“ Табутов.

Продавач на 100% от „Ка­тарино СПА хотел“ е Сибанк. Тя го придоби през 2011 г. от първоначалния инвести­тор – „Балканстрой“. Групата се разрасна покрай строи­телния бум и няколко нейни предприятия бяха придобити от банки кредитори. Такъв е случаят и с хотела.

КОЛКО СТРУВА

Сделката беше потвърдена от купувача. Промяната все още не е отбелязана нито в Търговския регистър, нито в Имотния. От купувача не по­желаха да съобщят цената, но по най-груби изчисления от пазара тя едва ли надви­шава 10 млн. лв.

Старата сделка за 4-звезд­ния хотел е била за 9.4 млн. евро според публикации в медии отпреди пет години – с 5.34 млн. евро е бил погасен дълг на „Балканстрой“ към финансовата институция, а останалата сума от 4 млн. евро продавачът е насочил към изграждането на ком­плекса си „Пирин голф холи­дейз клуб“. На подобна стой­ност активът – хотел и земя, е оценен и при апорта от 2011 г. – 18.6 млн. лв.

Сега в баланса на дру­жеството имотът е със стой­ност поч­ти 9 млн. лв., но то има и пари по сметки от над 1 млн. лв. Годишни­ят приход от наема на хотела е бил 373 хил. лв. за минала­та година.

Че банката продава хоте­ла, става ясно и от отчета на „Катарино СПА хотел“ за 2015 г. Там пише, че се водят пре­говори с на­емателя. От години СПА комплексът се управлява от дружество на „Сигма кепитъл“, в което акцио­нер е Дмитрий Зимин, създа­тел на руския мобилен опера­тор „Вимпелком“, с 83% и Веселин Данев с остатъ­ка. Дружеството обаче явно не се е договорило за хотела.

„Балканстрой“ имаше и ва­канционно сели­ще в съседство, което преди пет години беше купе­но от дружества, свързани с Цве­телина Борисла­вова и Светослав Божилов. Още при първоначалния инвестиционен план финансира­нето беше осигу­рено от Сибанк, която тогава се контролираше от Бориславо­ва. Сега Табутов каза за „Топ ПРЕСА“, че не са купили ва­канционните къщички, но ще преговарят за тях.

НАЧАЛО С РЕМОНТ

Хотелът не работи от про­летта на тази година. Тра­диционно СПА бизнесът е много труден, защото голяма запълняемост има само уи­кендите, т.е. 2/7 от годината, а това е дори по-кратко от морските хотели, в които не поддържаш персонал цело­годишно. В случая с „Катари­но“ плюс е разположението до Банско, защото поне през ски сезона запълняемостта е по-висока.

Табутов обясни, че още тази седмица започват ре­монт на хотела и се надяват до средата на следващата година да го пуснат. Идеята е да работи целогодишно, а не както досега – само през зимата. Имат намерение да се развиват в този бизнес, но искат първо да видят дали проектът с „Катарино“ ще е успешен. Той не каза разме­ра на инвестицията в ремон­та.

ЕНЕРГИЙНИЯТ КУПУВАЧ

Това не е първият турис­тически актив на енергий­ната група. Тя притежава и сравнително малкия благо­евградски хотел „Орбита“ (2 звезди, 60 легла). За срав­нение – „Катарино“ е със 160 стаи.

Това е и вторият нов обект в сектора на „Хидроенергий­на компания“ – през април местните медии съобщават, че започва изграждането на спортен комплекс и хотел върху 26 декара в сандан­ското село Левуново. Общин­ският стадион се взима на концесия за 30 години, като до него има каптаж на ми­нерален извор в местността Киселица. Табутов потвърди, че компанията има намере­ние да изгражда и спортна база и хотелски комплекс на зелено край Сандански. Той не каза колко е инвестици­ята и обясни, че тепърва ще се кандидатства за концесия на минералната вода. През годините Чапов е бил сред собствениците на футболен клуб „Пирин“.

Основният бизнес по из­граждане на ВЕИ паркове по света расте постоянно. За 2015 г. „Хидроенергийна компания“ има приходи от 48 млн. лв., като още по-впечат­ляваща е печалбата – 21 млн. лв., показва регистъра КАПИ. В дружеството са били заети над 400 души. Според сайта на компанията тя е започ­нала дейността си с изграж­дане на водноелектрически централи и поддръжка, но през последните години фокусът е върху соларните паркове. „Разработваме и предлагаме пълен инжене­ринг, изграждане и експлоа­тация на водноелектрически централи, както и електро­енергия от възобновяеми източници, управление на горското стопанство, както и повишаване на ефективност­та на обществените активи и мрежи. Във фотоволтаичния сектор имаме повече от 368 MWp инсталирани мощно­сти, повечето от които са из­градени през последните го­дини. В сектора на вятърната енергия предлагаме монтаж и демонтаж на вятърни ге­нератори за проекти в цяла Европа“, се казва във фирме­ното представяне.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене