„Струма метал” АД, „Давид Кафадаров – Русия” и „Вила Рай“ глобени! ВИЖТЕ ЗАЩО!

Басйенова дирекция-Западнобеломорски район издаде 9 наказателни постановления на нарушители на Закона за водите.

Санкция от 2000 лева е наложена на хотел „Вила Рай“ в гърменското село Огняново за заустване на отпадъчни води без разрешително.
За неизпълнение на условие в разрешително за водовземане „Струма метал” АД, гр. Симитли е глобена с 2000 лв., ЕТ „Давид Кафадаров – Русия”, с. Плетена  – с 2 000 лв. и община Кресна с 3 000 лв.

За водовземане в отклонения от условията в разрешителното на  „ВиК Кресна” ЕООД, гр. Кресна е наложена санкция от 6000 лева, а за нарушение на правилата за деклариране, отчитане и контролиране при осъществяване на разрешеното водовземане на „Диманков” ЕООД, с. Струмяни е съставено наказателно постановление в размер на 500 лв.

В хода на проверките са инспектирани 14 ВЕЦ-а за изпълнение на условията на разрешителните и поддържане на определения минимално допустим отток в реките Струма, Пиринска Бистрица, Рилска, Кочерински Калин, Дебращица, Каменица, Доспат, Кобилишко дере, Стамов дол, Благоевградска Бистрица. Вследствие на констатациите от проверките са направени две предписания на фирма „Пауър Туенти Туенти” ООД, гр. София. Едното е свързано с изправността на разходомерното устройство, като е дадено предписание да се монтира работещо и отговарящо на нормативните изисквания измервателно устройство.

Другото предписание е във връзка с констатирано ползване на води от яз. „Пчелина“ в отклонение от утвърден режимен график на МОСВ за месец септември 2016 г. Изпратена е покана за съставяне и подписване на Акт за установяване на административно нарушение, дадено е предписание да се преустанови незабавно работата на МВЕЦ „Пчелина” и да се преустанови водовземането от язовир „Пчелина“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене