Георги Андонов: Цецка Цачева е утвърден политик, който има огромно преимущество пред всички останали кандидати – умението й да балансира

Фокус: Как ще се отрази комбинирането на президентските избори с националния референдум?
Георги Андонов: На първо място мисля, че на този референдум ще има по-голяма активност по отношение на всички досега провеждани референдуми в България, защото винаги едни президентски избори наистина мобилизират до голяма степен електората и избирателите, съответно затова мисля, че ще има голяма активност по отношение на тези, които искат да изразят волята си на референдума. Надявам се само да не останат на заден план истинските мотиви по отношение на самия референдум.
Фокус: Ще се повиши ли избирателната активност заради задължителното гласуване?
Георги Андонов: Всички анализи, които са направени досега показват, че наистина се очаква един ръст на избирателите след вкарването на един доста либерален модел на задължително гласуване от страна на този парламент в изборния кодекс. Все пак никой не може да каже как ще се отрази този ръст по отношение на самите изборни задачи, но се очаква от порядъка на 300 000-350 000 гласове да бъдат повече отколкото на едни избори без либерален задължителен характер на гласуването.
Фокус: Към момента няма реален сблъсък на идеи и дебати по важните за обществото теми. Кои са всъщност те според Вас и можем ли въобще да очакваме дебат?
Георги Андонов: Аз мисля, че дебата по отношение на различните политици е много ясен – от една страна имаме кандидати, които защитават категоричното проатлантическо развитие на страната ни в следващия президентски мандат, а има и кандидати, които защитават един доста краен вариант за управление на страната ни. В общи линии аз мисля, че наблюдаваме сблъсъка на идеи. Имаме различни послания на различните кандидати по отношение на националната сигурност. Аз мисля, че сблъсъкът е ясно очертан. Той е доста противоположен от различните кандидати и от тук нататък избирателите трябва да направят правилния избор и да изберат президента, който искат да води страната ни в следващите 5 години. Те трябва да решат дали страната трябва да се държи като един истински член на ЕС и да развие своята политика, която е изцяло насочена към евроатлантическите си партньори и възгледи или искат да водим една политика на базата на омразата, на базата на загърбването или на базата на някакви стари наболяли очаквания от страна на това да се връщаме в евразийските съюзи и друг тип икономически общности.
Другият много важен въпрос е, че от една страна нашата партия в лицето на ГЕРБ заяви ясно и точно, че искаме да получим пълната подкрепа и на първи тур и крайният успех да бъде за нас. С това заложихме на карта нашето участие в управлението. С две думи хората дават вота си и за това до колко ГЕРБ се справя с управлението на страната ни и до колко нашето правителство се справя с разрешаване на проблемите, които наблюдаваме и в геополитически план и във вътрешнонационален план. Това, което мога да кажа е, че аз за себе си мисля, че ГЕРБ доказа, че е партия, която е категорично против статуквото, което наблюдавахме във времето на прехода на партиите, които наистина по всякакъв начин се опитваха да рушат страната ни и е партия, която наистина прави всичко възможно за стабилизиране на страната ни и утвърждаването й като една стабилна държава на Балканите и в Източна Европа. А пък и всички наши партньори в публичните си изяви показват ясно и точно, че България настина се е утвърдила като една силна държава на Балканите с една много сериозна амбиция за овладяване на контрабандата и повишаване на събираемостта на данъците и акцизите и го наблюдаваме с ръст на тези приходи, които са над 3,5 млрд. Излезе докладът на Европейската сметна палата, където се казва, че нямаме нито една забележка по отношение на усвояемостта на европейските пари. Имаме една много добра усвояемост на европейските пари – много над средната за ЕС и всичко това е на лице – виждаме го всеки ден. На тези избори хората трябва да кажат дали одобряват това, което правим или да се върне пак моделът на Орешарски и тройната коалиция.
Фокус: Смятате ли, че ще се стигне до компроматни войни от страна на различните политически опоненти?
Георги Андонов: Аз по-скоро не мисля, че толкова много може да се стигне до компроматни войни, защото всички кандидати са добре познати на обществото. Няма какво толкова да се изкара, ако мога така да кажа. Но това, което повече ме притеснява е, че може да се прибегне към други по-лоши крайности – дестабилизиране на обстановката; разрушаване на авторитета на всички институции – това, което наблюдаваме в парламента от страна на БСП, издигане на черни знамена в пленарната зала, която е една от най-важните институции в България; вкарване на различни политически послания чрез всяване на страх, по отношение на проблема с мигрантската криза и голяма част от партиите се заиграват много сериозно със страховете на българските граждани. Това са моите опасения и се надявам наистина политическият елит да е осъзнал, че не на всяка цена победата е важна и не трябва да залагат на карта стабилността на страната ни и всякакви страхове с една единствена цел – извличане на политически дивиденти. По отношение на компроматните войни в България наистина една голяма част от кампаниите в последно време започнаха да се водят с компроматни войни. Затова и аз мисля, че българският избирател се научи да отсява добрите политици и добрите идеи и настина на самия изборен ден да гласува по един убеден начин за това какви са неговите възгледи. Тъй че по-големите ми опасения са наистина по отношение на това, което става за заиграване на различните политики за дестабилизиране на страната ни.
Фокус: С какви качества изпъква кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева пред другите кандидати?
Георги Андонов: Смея да твърдя, че познавам г-жа Цачева от доста време. Искам да кажа, че тя е един утвърден политик, който наистина има едно огромно качество и преимущество пред всички останали, умението й да балансира. Тя е ръководител на два от парламентите, в които аз съм бил член на парламентарната група на ГЕРБ и наистина се е справяла с много тежки ситуации. Това, което искам да кажа е, че съм наблюдавал реални казуси, в които дори и опозицията отива при г-жа Цачева, когато има вътрешноопозиционен проблем по отношение на даден закон и дадени текстове, така че г-жа Цачева е един от най-подходящите президенти, които в този момент страната ни има нужда да има и мисля, че е най-подходящият кандидат. Надявам се хората да оценят нейните качества и в края на изборния ден ГЕРБ да се поздрави с една много добра подкрепа от страна на избирателите и с едни много добри изборни резултати.
Фокус: Очаквате ли новият държавен глава да бъде избран на първи тур?
Георги Андонов: Много ми се иска да бъде избран на първи тур и това да бъде г-жа Цачева, но наистина конституционните правила по отношение на текстовете, които са записани, които са много рестриктивни по отношение на избора на първи тур на който и да е кандидат, говорим за 51 % от имащите право на глас, което е един доста труден резултат. Знам, че г-жа Цачева има нужните качества. Знам, че голяма част от избирателите я подкрепят и се надявам да съумеем всички ние съвместно с нашата кандидат-президентска двойка в лицето на вицеадмирал Манушев и Цецка Цачева в рамките на оставащите 20 дни да убедим хората и да получим подкрепата им, така че още на първи тур да имаме избран президент и то да бъде първата жена президент в нашата съвременна история.
Натали СТЕФАНОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене