Публично питане на вестник „Градът“ до всички общински съветници в град Гоце Делчев!

 Една година от управле­нието на местния парламент. Време е за първия отчет на местните ни политици, някои от които избрахме по съвест, някои от които ни дадоха по 50-100 лева, за да гласува­ме за тях, някои от които из­брахме корпоративно и тези, които избрахме партийно. Време е да се даде публичен отчет за свършената дейност през изминалата една година от управлението на местния парламент. Правим всичко това, защото в град Гоце Дел­чев местните политици нямат практиката да говорят, да да­ват отчет какво са направили за нас, обикновените избира­тели и… хора. Има една грешна тенденция за всичко да е вино­вен кметът, който ежедневно е пред светлината на прожекто­рите, а общинските съветници стоят отстрани и тихомълком… правят нещо. Какво правят? Ето това ще се опитаме да раз­берем, задавайки им следва­щите въпроси… ПУБЛИЧНО!!! Въпросите са им изпратени и по електронната поща офи­циално от представител на вестник „Градът“. Каквито и отговори да дадат, ние ще ги публи­куваме едно към едно. Да видим кой и как ще от­говори, кой ще замълчи, кой ще го за­върти популистки… но все­ки ще бъде коментиран. Ние им плащаме заплатите и е редно ние да знаем какво направиха за нас през последната една година.

ОТЧЕТ ЗА РАБОТАТА НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТНИК

Да гласуваш, означава с гласа си да назначаваш властта, ставаш неин ра­ботодател. Управниците вземат заплати от данъци­те на всеки избирател, собстве­ността, която управляват, е на същите тези данъкоплатци. И ако властта не оправдае дове­рието, можеш да я уволниш с гласа си.

Към момента почти вся­ка община в страна­та се стреми към отчетност и прозрачност за дейността на ОбС, като се публикуват Отчети за работата на общинските съветници по­отделно, като по този начин всеки един от тях носи едно­лична отговорност пред гражданското общество за свършената или несвърше­ната работа по време на текущия мандат.

Според Правилника за организация и дейност­та на общински съвет, неговите комисии и взаи­модействието му с общинска администрация и Общинският съвет, в рамките на предоставе­ната му компетентност, опреде­ля политиката на Общината по въпросите, свързани с:

Чл.5./1/

  1. общинското имущество, об­щинските предприятия, общин­ските финанси, данъци и такси, общинската администрация;
  2. устройството и развитието на територията на общината;
  3. образованието и науката;
  4. младежта и младежките дейности;
  5. здравеопазването;
  6. културата;
  7. благоустрояването и кому­налните дейности;
  8. социалните услуги;

9.опазването на околната сре­да, рационално използване на природните ресурси;

  1. развитието на спорта, от­диха и туризма;
  2. опазването и поддържа­нето на исторически, културни и архитектурни паметници и тях­ното валоризиране;
  3. международното сътруд­ничество и развитието на граж­данското общество;
  4. проблеми на граждани в неравностойно положение;
  5. проблеми на религиозните общности.

/2/ Общинският съвет решава и проблеми от местно значение, които не са от изключителна компетентност на други дър­жавни и специализирани орга­ни.

В какви комисии участвате, уважаеми общински предста­вители, и какъв отчет ще да­дете за работата си тях?

Осъществявате ли непо­средствен контакт с жителите на дадените райони и ваши из­биратели, за да бъдат поставе­ни пред тях проблеми от рода на жилищни нужди, настаня­ване на децата им в детски за­ведения, лошо осветление по улиците или разбити такива, нетърпим шум или в най-об­щия смисъл проблемите на гражданите в съответния ра­йон?

И какъв е вашият личен при­нос от горепосочените точки от Правилника?

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене