Мощен трус от 5,8 по Рихтер в района Благоевград….!?

В 10:00 часа на 12 октомври е регистрирано земетресение с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер с епицентър 90 км южно от София в района на община Благоевград. Най-тежки са последиците от труса в Благоевград, където нестабилни сгради са частично разрушени, възникват пожари, има свличане на земни и скални маси.
Върху този апокалиптичен сценарии днес се провежда пожаро-тактическо учение на РДПБЗН Благоевград.
Според сценария на учението се разиграва как ще се реагира при силен земен трус със сериозни щети. Сред демонстрациите, които се провеждат на университетски център Бачиново, е реакцията на службите при пожар в МБАЛ Благоевград в следствие на силното земетресение, както и оказване на помощ на пострадали граждани, затиснати под останките на срутена сграда и в камион, затрупан от свлачище.
В учението участват освен служители на РДПБЗН и служители на полиция, спешна помощ, БЧК,ППС-Банско, доброволни формирования.
„За реагиране при земетресения РДПБЗН Благоевград разполага с новодоставена инженерна и пожарна техника, която би спомогнала възстановяването на нормалния начин на живот след евентуално земетресение на територията на област Благоевград“, съобщи инж. Георги Пармаков, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград.
В учението днес се включиха и областния управител Бисер Михайлов и кметът на община Благоевград Атанас Камбитов, които при природни бедствия имат правомощията да разпореждат свикване на щабове на областно и местно ниво за изпълнение на плана при защита от бедствия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене