Теменужка Николова, краеведът на Петрич: Има грешка в книгата за Петрич!

Кметство Петрич да приведе в приличен вид паметната плоча на Атанас Маджаров

 

Валентин ГЕРЧЕВ
Теменужка Николова е краевед. Тя е от тези хора, на които петричани се възхищават, защото е изследвала родовите фамилии на повечето известни родове. Г-жа Николова е автор и на повечето книги за тях. В понеделник тя бе в община Петрич, където да постави на вниманието на администрацията на кмета Димитър Бръчков въпроса за почитането на един от основателите на читалище „Братя Миладинови“ в Петрич. С нея разговаряме именно по този повод.
– Г-жо Николова, какъв бе поводът да присъствате в община Петрич?
– Имах малка среща с кмета. В процес на дълго време се касае, че съм изследвала родовете на забележителни личности от Петрич. Между които и родът на архимандрит Йона (Иван) Маджаров от село Негован. Фамилията му е известна с неговите синове. Един от тях е Лазар Маджаров. Войводата на Илинденско-Преображенското въстание. Известна личност. А другият, който е братов син, е бил убит от турците и е оставил две сирачета – Атанас и сестричката му. Архимандрит Йона Маджаров ги е отгледал. Този Атанас е общественик, известен с много дейности в Петрич. Той е първият директор на прогимназия „Гоце Делчев“. Освен това през 18-а година е избран и за председател и на читалище „Братя Миладонови“. Под негово ръководство то е допринесло много за културата на Петрич и петричка община. Той е бил и народен представител в един мандат от квотата на Петрич. Под негово ръководство е извършено и оземляването на бежанците. Той е създал воден синдикат, който се счита за един от първите в страната. И всичките му тези дейности съм описала в книгата „Петрич в миналото“. Но там има допуснати грешки. Например в рождената му година. Има допуснат и един много съществен факт, в който волно или неволно са направили грешка, че Лазар Маджаров и Атанас Маджаров са родни братя. А това не е истина! Лазар Маджаров е роден син на архимандрит Йона Маджаров, а Атанас Маджаров е син на брата на архимандрит Йона. Така че те са два първи братовчеди. Единият е революционер, другият – общественик.
– За какво все пак бяхте на посещение в община Петрич?
– Като видях всичко, не, като имам предвид всичко това, веднъж на гробищния парк на Петрич видях запуснат паметник, на който бе изписано името на Атанас Маджаров. Но поради това, че няма близки хора в града, просто е занемарено. Това не го заслужава тази обществена личност. И предлагам на кметството гробът му да се приведе в приличен вид. Със съответния паметник. Това вече ще си е тяхно решение. Освен това на читалището да се постави плоча, че тук е бил първият му председател – Атанас Маджаров. На къщата му в Петрич, която аз много добре я помня от детството ми и по-късно, там в момента има жилищен блок. Той се намира на ъгъла на улиците „Хр. Ботев“ и „Лазар Маджаров“. Там също искам да се постави паметна плоча, че там е бил домът на Атанас Маджаров. Аз съм пенсионер човек и от мен не зависи нищо. Обаче предлагам на кмета да се постави въпроса на отговорните в тази сфера лица и да се подеме и се даде заслуженото на този общественик, който е дал много за Петрич. И не само за Петрич.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене