Близо 100 граждани атакуват в съда горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

Близо 100 жители на общините Дупница и Бобов дол се  присъединиха към съдебното дело срещу разрешителното за горене на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“. От тях 30 са дупничани, а останалите от село Големо село и град Бобов дол.

 

Припомняме, че разрешителното бе издадено от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС). С него на топлоцентралата е позволено да изгаря до 96 тона отпадъци на ден.

 

Граждани на столицата също са проявили желание да се включат в процеса като заинтересована страна. Всички те са подписали пълномощни и заявления на срещите с експерти от екологичните организации „Грийнпийс“ и „За земята“.

 

За 14 часа днес е насрочено първото заседание в Административния съд в Кюстендил. Ако се даде ход на делото, адвокат Станка Черкзеова-Калайджиева ще внесе заявленията на гражданите, като съдът ще вземе решение дали те да бъдат конституирани като страна по него. На по-късен етап в процеса могат да се включат и още засегнати жители, обясни пред „Камертон“ Петко Цветков-коорданатор „Работа с местните общности“ в Грийнпийс – България.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене