Само в Топ Преса! Вълча напаст в Огражден!

1Тази година набезите са много преди зимния сезон! 15 овце от стадото на Ангел Геров удушени в землището на село Чуричене

 Валентин ГЕРЧЕВ

15 овце от стадото на животновъда от ви­сокопланинското село Чуричене в Огражден планина са удушени от глутница вълци. Това сиг­нализира управникът на се­лото Николай Георгиев. За инцидента той потърси съ­действието на Топ Преса и буквално проплака: „Не мо­жем да се справим с вълци­те!“.

Управникът на с. Чуричине извести, че в събота от ста­дото на съселянина му Ангел Геров са удушени око­ло 15 овце. Това е станало веднага след като животните били прибра­ни от паша от брата на живот­новъда. Всички удушени от вълците овце обаче били с марки.

В местността „Лаката“, която отстои на два километра от селото, вълците причака­ли цялото налич­но ста­до и уду­ши ли от него 15 овце. Общо земеде­лецът отглеждал 45 овце. По разказа на брата на животновъда, преда­ден от управника на селото, той прибирал ста­до­то, когато нео­чаквано глут­ни­ца­та от вълци, наброяваща 5-6 броя, се нахвърлила на овцете. Някои от тях са открити, но другите потънали незнайно къде в близкото дере, инфор­мира за инцидента управни­кът на високопланинското село. Той апелира за разби­ране ветеринарните власти, от които зависи възстановя­ването на ушните марки, кои­то се водят по регистър.

Георгиев смята, че съселя­нинът му ще получи и ком­пенсация за нанесените му щети от вълчата глутница. Днес (сряда) той бе в общи­на Петрич, за да постави въз­никналия спешен проблем с глутницата вълци, която вър­лува в землищата на огражденските села.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене