Ученици и учители от СОУ „Никола Вапцаров“- Хаджидимово взеха участие в партньорска среща по програма „Еразъм+“ в Скопие

Ученици от девети и десети клас, както и трима учители от елитната гимназия „Никола Вапцаров“ в град Хаджидимово се завърнаха от едноседмичен семинар и работна среща в Скопие. Домакини на партньорската среща по програмата „Еразъм+“ бяха учениците и учителите от SUGS “ORCE NIKOLOV” в Скопие, които предложиха на българските си партньори от Хаджидимово незабравими дни.

Те се запознаха с културата, историята, образованието, кулинарните традиции, природните забележителности и продуктите, изработени до момента по проекта, чиято основана цел бе да провокира отговорност във всички присъстващи на срещата за опазване и защита на гражданските си права.

За партньорското училище в Скопие, за седмицата прекарана с македонските си и останалите чуждестранни партньори и за преживяните незабравими дни разказа пред ИНФОМРЕЖА, учителката Заприна Глушкова.

„Училището, с което сме партньори е гимназия, която предлага на своите 1200 ученици както общо, така и билингвално образование. Впечатлени бяхме от академичната атмосфера в часовете, най-вече на учениците, които са избрали да продължат своето обучение в европейски университет, както и от приятелската и много позитивна образователна среда. Освен че бяхме сърдечно посрещнати и приветствани от директора , г-жа Поповска, в първия ден след пристигането ни посетихме кмета на община Карпош в Скопие. По време на срещата със заместник-кмета на общината, всеки екип разказа накратко за своето училище и за своя град. Вторият работен ден ни направи част от работна среща – конференция с участието на Асоциация за еманципация, солидарност и равноправие на жените, по време на която се разискваха въпроси за равноправието между половете. Кореспондентът на асоциацията ни представени по един много интересен начин, най-важните моменти от работата й. След теоретичната част, учениците, разделени на групи от всяка участваща в проекта страна, направиха афиши. В следобедните часове те имаха възможност да премерят и спортните си сили. Третият ден ни отведе в красивият град Охрид, който е град в югозападната част на Република Македония. Охрид е и икономически, културен и религиозен център на страната с добре запазената стара част на града, средновековна крепост, множеството църкви, манастири и джамии, които в едно с емблематичното езеро привличат туристи не само от Европа. Всички се насладихме на слънцето, чара и магията на охридските манастири. В основата на тази дейност бе и разработения въпросник, по време на партньорската ни в Скопие. В кратка дискусия, имахме възможност да споделим мисли и чувства, докато гледахме филма „Амели““, сподели още преди да са затихнали емоциите, Заприна Глушкова.

Тя обяви още, че ученици и учители са посетили къщата-музей на Майка Тереза и Археологическия музей в Скопие, които са едни от възхитителните забележителности на Скопие.

„Този град е известен със старата скопска чаршия и крепостта Кале. Наситен е на паметници, говорещи за богатото историческо минало на страната. По повод 5 октомври – Международния ден на учителя нашите домакини бяха подготвили специално един прекрасен и необикновен спектакъл с участието на техните ученици които пяха и танцуваха на всички езици. След неусетно изнизалите се дни, учениците завързаха истинско приятелство с чуждестранните си партньори и при раздялата си обещаваха да си пишат и чуват по телефоните“, допълни още Заприна Глушкова.

Тя сподели, че през март 2017 г. предстои поредна работна среща в Стиляно, Италия. С участието си в нея ще се присъединят към отбор „Еразъм +“ на СОУ „Никола Вапцаров“ още петима ученици и двама учители.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене