Вековни къщи примамват туристи в Пиринско

Поне 3-4 пъти се увеличава населението в гоцеделчевското село Делчево в празнични дни. Стотици нашенци избират селището за своята ваканция. Така бе и в дните около Деня на Съединението – 6 септември, както и за Деня на независимостта. Заради наплива на туристи в последните години тук се построиха над 20 къщи за гости, които предлагат 200 легла за нощувка и всички удобства за обитателите.

Стегнаха се и се реновираха доста стари постройки, вдигнаха се и съвсем нови сгради. Четири механи, в които е запазен тукашният бит, отвориха врати. Изградиха се край селото два паркинга за над 100 автомобила. Функционира и Туристически център в селището.

„Жителите са не повече от 50 души, но по празници ставаме много повече. Тогава се заемат всички места за гости. Селището ни примамва и очарова с неповторимия си архитектурен облик”, твърди кметският наместник Иван Панайотов. Върху стръмния терен са разположени амфитеатрално къщите, улиците са покрити с калдъръм. Голямата част от сегашните жилищни сгради са строени през 19-ти век и в началото на миналия век от местни майстори, а днес омайват всеки, който ги зърне. Те са типични родопски възрожденски къщи. 27 от тях са архитектурни паметници на културата, а общата бройка на културните паметници е 64.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене