Connect with us

ПОСТОЯННИ 4

ФЕЙСБУК СКАНДАЛ! Вълна от недоволство срещу изцепките на маргинален “учен” , който унижи Банско с долни лъжи!

Published

on

14479658_1777185752570605_8002498978595134174_nИстинско цунами от недоволство на банскалии и не само се развихри в интернет, заради лъжите и манипулациите на “учен” правещ се на компетентен по темата за българските диалекти. В коментар на сайта http://www.bgnow.eu/ под статията “Знаете ли кои са диалектите в България? – чуйте говорещата карта” никому неизвестният Георги Витанов с псевдоним “богат” публикува следният тест: ” Относно термина “разлог” се получава голямо объркване след 1925г.,когато главният град /околииският център/ гр. Мехомия приема името на котловината Разлог и става гр. Разлог. Мястото между трите планини Пирин,Рила и Родопите се нарича Разлог.Затова и селищата Добринище,Банско,Мехомия /дн.Разлог/,Белица,Якоруда и другите в този район се намират в Разлог.Затова и говора е разложки.”Бански” говор не съществува.В Банско говорят абсолютен разложки говор,само с някой интонационни особености,поради факта,че самото селище Банско е най-късно заселеното в Разлога от група войнуци на Османска служба при Високата порта в края на 16 и началото на 17 век.Погледнато в исторически времеви аспект,

14520596_1775685216053992_4518260148469005973_nтова си е “вчера”,за разлика от от другите древни селища в котловината, като с.Елешница,с.Баня,Добринище и Якоруда,датиращи от праисторически времена Тези войнуци са наети и заселени на ничия територия между Добринище,Мехомия и с.Баня да контролират пътя Кавала – Кюстендил – София и Кавала – Филибе /дн.Пловдив/.Дошли са от югозападна Македония от размитата тогава граница с Албания и новообразуваното селище местните хора го наричат Албанско.Впоследствие “Ал” отпада и е вписано Банско.Иначе и днес запазените от тогава Фамилни имена,хората си ги определят като “арнаути”,т.е. албанци./виж историческата студия на проф.Иван Батаклиев “Банско”,изд.. унв.издателство на Соф.университет “Св.Климент Охридски” – гр.София,1910г.Съвсем естествено е,че тази малка група хора не могат да променят говора в региона Разлог. Диалекта и постройката на речта е един и същ,само дето интонациите се различават говорейки и динамично се сменят ту възходящо,ту низходящо в почти всяка изречена дума,което създава илюзия за някакъв друг диалект. Затова и другите хора наоколо ги наричат иронично-пародиино “бански скърцала”.” Е ние от  Топ Преса веднага си признаваме че сме повече от шокирани. Толкова злоба, омраза, клевети, лъжи манипулация на едно място против и срещу Банско не бяхме срещали при това на куп. До колкото знаем този от самозванец е от Добринище и показва че има невероятен талант да си измисля история и “факти”. Господин Витанов вие сте срам за обществеността и ние от Топ Преса смятаме че достъпът до град Банско и околията просто трябва да ви бъде забранен. Селската ви маниерщина и зубърското мислене, ви доведоха до ситуация да станете за срам, още повече че сред основните ви критици не са само обикновените хора но и институции каквато е музейният комплекс в Банско, която за разлика от вас съхранява съкровището на историята и истината за Банско такава каквато е е на такава каквато вие  си измисляте. Такива като вас нямат разлика с фашизоидни организации като ОМО – Илинден например и партия ПОМАК, морални престъпници, които си измислят история за да изпъкнат като умни. На “Богат” обаче не му се получи!

14590425_1777185749237272_6048115754784900023_n

ГЕРБ

Георги Динев: ПП ГЕРБ и правителството на г-н Бойко Борисов уверено водят страната ни към по-добро

Published

on

Георги Запрев Динев е роден на 29 юли 1975 год. в град Петрич. По професия е икономист, магистър „Предприемачество и мениджмънт”. Преди да стане Народен  представител е изпълнявал длъжността председател на ОбС-Петрич в периода 2015 – 2017 г.

Г-н Динев, в началото сме на Новата 2019, но нека се върнем малко назад. Каква бе за Вас в професионален план изминалата 2018 година ?

– Изминалата 2018 година бе доста натоварена и напрегната, относно ежедневната ни работа с хората и разбира се в Народното събрание. Годината започна с едно прекрасно и важно събитие за всички нас, а именно първото българско председателство на съвета на Европейския съюз. Голямо признание и голяма отговорност, с която мисля, че страната и правителството се справиха блестящо.

Относно работа ни в Народното събрание, заедно с моите колеги от Парламентарната група на ПП ГЕРБ внесохме много предложения за допълнения и изменения на редица закони, както и напълно нови такива. Взех дейно участие в изготвянето на новия Закон за физическото възпитание, младежта и спорта, а като член на комисията по Регионална политика и благоустройство работя и по многото промени по Закона за устройство на територията. Задавах важни въпроси към Министъра на Регионалното развитие, касаещи най-вече област Благоевград и Община Петрич.

През цялата година бях сред хората, провеждах регулярни приемни, както в Петрич, така и на други места в областта, на които гражданите ме запознаваха с множество проблеми, които се опитвах да разрешавам.

Тук е мястото да заявя категорично, че ПП ГЕРБ и правителството на г-н Бойко Борисов уверено водят страната ни към по-добро, към просперитет и изпълняваме предизборната си програма. Няма как да не отчета факта, че само за последните 4 години БВП на България е нараснал с около 40 %. Стабилната фискална политика на правителството дава своето отражение в отпускането на не малко средства за българските общини. Само в последния месец от 2018 година бяха отпуснати над 10 000 000 лева за общините от област Благоевград. Тези средства ще отидат за ремонти на улици, за подмяна на водопроводи, за изграждането на важни обекти и много други. Всичко това ще достигне до хората и ще допринесе за подобряване средата на живот. И тук трябва да отбележа, че средствата бяха отпускани без значение от партийната принадлежност на кмета на дадената община, с което за пореден път доказахме, че ПП ГЕРБ не делим на „ваши“ и „наши“.

В личен план какво постигнахте и какво очаквате ?

– В личен план съм един щастлив човек. Имам прекрасно семейство и съм благодарен, че те винаги са до мен. Имам и страхотни приятели. Друго не ми трябва.

Вие сте Народен представител от Община Петрич. Какво успяхте и какво не успяхте да свършите за общината ?

– Когато говорим за родният ми град, преди всичко бих искал да отбележа добрата ни съвместна работа с кмета на общината г-н Димитър Бръчков. Аз го казвах и по време на предизборната си кампания, казвам го и сега – за просперитета на една община е от изключителна важност връзката между общината и държавата. И именно поради добрата ни екипна работа за последните 2 години за Петрич с Постановления на министерски съвет бяха отпуснати близо 3 000 000 лева, от които 1 300 000 лева за изграждането на нов кооперативен пазар, който вече е факт, 600 000 лева за подмяна старата дограма на болницата в града ни, и само преди месец 1 000 000 лева за изграждането на нов социален дом за хора с увреждания. Той ще бъде изграден на мястото на бившето помощно училище в Петрич.  От изключителна важност бе е подмяната на асфалтовата настилка на 13 километровия републикански път, свързващ селата Старчево и Първомай, на стойност 8 000 000 лева. Бяха отпуснати 150 000 лева за продължаване на разкопките на културно-историческата местност Хераклея-Синтика.

Заедно с Общинска администрация работим по възстановяването на 350 дка държавна земя за нуждите на общината, като идеята е заедно с вече получените 200 дка да се оформи една нова индустриална зона в близост до града ни.

От изключителна важност за Петрич, а и за цялата ни страна бе пускането на новата 24 километрова отсечка от АМ Струма, лот 3.3, от Кресна до Сандански. Върви по план и изграждането на останалите отсечки по лот 3.1 и лот 3.2.

Няма обаче да скрия и разочарованието си от нерешаването все още на проблема с НСБ „Цар Самуил“-Петрич. Там нещата вървят по-бавно, отколкото би ми се искало, но всичко е ръцете на съда и аз вярвам, че скоро ще изпълня и този ангажимент…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

 

Continue Reading

ГЕРБ

НАЙ-МЛАДИЯТ ДЕПУТАТ ОТ БЛАГОЕВГРАДСКА ОБЛАСТ СТЕФАН АПОСТОЛОВ: Всичко това, което правя за хората, го правя от сърце и се радвам, когато има добър резултат!

Published

on

21 януари – Ден на родилната помощ! На този ден почитаме всички онези специалисти, които помагат на живота да се появи на белия свят. Всички дължим благодарност на акушерките, акушер-гинеколозите, неонатолозите и дулите (които имат медицинско образование). Денят се празнува на 21 януари от 1951 г. с указ на Народното събрание и датата е избрана според празника Бабинден, който по стар стил е на тази дата, а по нов – на 8 януари. Най-младият депутат от Благоевградска област Стефан Апостолов от ПП ГЕРБ дарява половината си депутатска заплата, за  ин витро процедури. На 21 януари стотици доволни родители поздравиха младият депутат. Пожелаха му да бъде жив и здрав и дано всички български депутати да вземат пример от него. Топ Преса се свърза с г-н Апостолов, за да го попитаме как се чувства. Той сподели, че всичко това, което прави за хората го прави от сърце и се радва когато има добър резултат. Покани ни в Симитли, където час по късно се срещаме…

Изключително ми е приятно да се срещна със Стефан Апостолов, млад и амбициозен човек с добро сърце. Помогнал на много хора и опазил себе се от опияняването на властта. Срещаме се в родният му град Симитли в кабинета на неговият баща, кметът на Община Симитли, Апостол Апостолов. Ще си говорим на „Ти“, защото в предварителният ни разговор Стефан ми сподели, че като малък е бил голям мой фен, което ме радва изключително много 😉 

Приятелю от колко време си депутат?

– Година и десет месеца.

Какво е чувството от терена с къси гащета и бутонки, да си в парламента с костюм и вратовръзка? Как се чувстваш?

– На двата полюса се чувствам. Аз съм спортна натура. Ежедневното облекло винаги ми е било по-спортно. Дънки и тениска. Винаги съм се обличал по младежки. Изведнъж както ти казваш от спортните гащи отивам в парламента. Там е строго облеклото. Костюм и вратовръзка. Винаги трябва да си спретнат, защото самото облекло издава кой си и къде работиш. В България по облеклото те посрещат, а по акъла те изпращат. Малко ми беше трудно в началото да свикна, но вече знам, че от понеделник до петък съм официално облечен, а събота и неделя като съм на мач съм спортно облечен. Като съм ваканция се обличам както ми е удобно на мен. Като се прибера от работа и съм си в Симитли винаги гледам да съм спортно облечен както всички други хора. Искам, когато съм в Симитли сред хората от общината, сред нашите избиратели искам да не им вдъхвам толкова голям респект заради облеклото, а искам да съм наравно с тях, да им обръщам повече внимание. Да не се притесняват хората и като ме видят да си споделят проблемите. Да си говорим за всеки един проблем и за всичко, което те пожелаят. Мисля, че облеклото също влияе за предразполагането.

Липсва ли ти, че до миналата година можеше да отидеш на кръчма с компания и да се напиеш, а сега трябва да се придържаш към един по-строг стил? Жълтите медии търсят сензации да те снимат в неудобно положение.

– При мен този момент го е нямало никога, защото аз не пия алкохол. Пия един или два пъти в годината максимум. На Стефановден и евентуално на моят рожден ден. И то пия максимум две чашки. Повече не  мога. Нямам тренинг. Винаги когато ходя на дискотека, на заведение или на механа тъй като не пия няма как да не пазя поведение. Държа се естествено. Когато пие човек тогава повече се отпуска да прави по младежки глупости. Като си трезвен и не пиеш няма как да го направиш независимо дали си политик, дали си футболен съдия или някакъв друг. А и да ти кажа честно преди когато се занимавах с футбол ми се падаше в годината да отида пет пъти на дискотека.  Само когато нямаше мачове. Винаги съм пазел режим. За мачовете съм лягал навреме, за да може да съм бодър. Отделно от това винаги съм гледал да съм възстановен добре. Защото все пак при спортистите е много важно да си добре възстановен и да имаш сили. В един мач можеш да изтичаш пет километра, но можеш да изтичаш и петнадесет. Това всичко означава, че трябва да си много добре подготвен. Винаги съм гледал подготовката да ми е на високо ниво.

 

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Continue Reading

Новини

Опааа, голяма грешка! Вестник “СТРУМА” сбърка датата на печатното си издание!!!

Published

on

Предполагаме всеки от вас е чувал израза, че на някой вестник само датата е вярна… Е, нашите многоуважавани приятели и колеги  от вестник “СТРУМА”  напълно опровергаха това!!!

Колеги, бъдете по-внимателни с тези дати.

С уважение от екипа на Топ Преса!!!

Continue Reading

Интервюта

ТАЗИ СЕДМИЦА В ТОП ПРЕСА! СКАНДАЛ НА СЕДМИЦАТА!!!

Published

on

Търсете новият брой на вестник Топ Преса от 18 до 24 януари 2019 год.

  • Камбитов дръпна шалтера на в-к „Струма“ заради „ултимативни искания, подчертавам, финансови искания…“

  • След години мълчание по темата: Лъсна нова версия за убийството на Кьоравия?!
  • Пияница топи наркомани! Потресаващ анализ на Топ Преса за дрогата в ЗПГ „Климент Тимирязев“ – Сандански
  • Дупнишки стоматолог излъга, че приютява бедстващи в снега клошари, като качи във Фейсбук снимка с баща си!
  • Топ Преса представя феномена от гърменското село Балдево! Вера Тодорова: Небесните доктори правят чудесата в дома ми
  • Съветниците в Община Благоевград гневни: Колегата ни Андон Тодоров само преди 2 години ни се подмазваше, а сега се изкара защитник и говорител на благоевградчани

  • Байрактарски на 40 години: Получих всичко, което исках от живота. Сега искам да ме оставите на мира, за да му се наслаждавам!

Методи Байрактарски зам.председател на редакционния съвет на Топ Преса

  • Петричанин, бивш студент от ЮЗУ, направи социална мрежа за бизнеса в световен план!
  • Речната планинска вода на река Бистрица –безплатна работна сила в миналото на с. Сатовча
  • Горчиво! Жоро и Джъстин вече са официално семейство! Мосомище си има законна снаха от остров Бали!

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

ПОПУЛЯРНИ