Тютюнджии от гърменското село Осиково няма да пускат в селото си гръцка фирма заради неплатен тютюн

Тютюнджии от гърменското село Осиково предупредиха представители на гръцката фирма „Лийв Табако Михайлидис“ да не стъпват в селището за новата изкупна кампания. Причината е, че това дружество взе тютюна им от миналогодишната реколта, но все още не се е издължило на стопаните. 27 души в населеното място, което е над 80% от тютюнопроизводителите, не са получили нито една стотинка. „За последно гърците ни излъгаха, че ще платят на хората до края на септември, но пак останаха излъгани съселяните ни. Много от тях са гневни и са категорични, че не бива гърците да стъпват в селото ни. Не вярвам да посмеят да дойдат. С какви очи ще го направят, след като вече 9 месеца бавят парите на стопаните“, заяви кметът на Осиково – Митко Дедьов.

Той разкри, че въпросните 27 тютюнопроизводители и техните семейства живеят на вересия месеци наред, разчитат на помощ от свои близки, които са на гурбет в чужбина. „Положението е нетърпимо. Чудим се какво да предприемем. Хората са готови на крайни действия. Засегнатите семейства живеят само с получените от държавата субсидии, повечето нямат други доходи, разчитат само на тютюна“, каза още кметският управник.

Той разкри, че заради некоректната гръцка фирма тази година тютюнджиите в селището са 4 пъти по-малко. Миналата година засели тютюн 35 стопани, а тази година те са по-малко от 10. „Хем цените са ниски, хем пак не плащат тютюна. Това е гавра с нас, нека държавата да защити правата ни“, жалват се стопаните.
Копирано от standartnews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене