Мъж от село Абланица отърва глоба за транспортиране на забранени слонски бивни от Португалия

Мъж от село Абланица успя чрез съдебно дело да отмени наложена му глоба от 500 лева с акт на РИОСВ – Благоевград. През април 2014 година автопатрул спрял за проверка пътнически микробус, в който били намерени кашони с алкохол без бандерол и кашон с три слонски бивни, и съответно – конфискувани. Едната бивна била с дължина 116 см и с гравиран надпис „CidadedeCabinda, другата била дълга 93 см. с гравиран надпис „ZeAlexandre“ и третата с дължина 96 см. с гравирани изображения на хора и животни.

Шофьорът обяснил , че транспортира багаж и работници от и за Португалия, а кашонът с бивните бил собственост на негов познат от София. Прибирайки се от Португалия, се отбил в с. Абланица, а след това е трябвало да транспортира всичко в микробуса за столицата.

Според европейското законодателство търговията със слонски бивни съставлява нарушение на закона за биологичното разнообразие. По време на делото са представени фактури за покупка на слонските бивни от антикварен магазин в Португалия. При насрещна проверка се установило, че такъв магазин вече не съществува, а описаните слонски бивни нямат регистрация в Португалия.

Въпреки това, Районният съд в Гоце Делчев е отменил наложената глоба на шофьора, който е транспортирал бивните, за да извърши услуга на своя приятел, който всъщност е реалния собственик на тази забранена стока.Решението на магистратите може да се обжалва в Окръжен съд – Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене