Масово се крадат лични данни преди изборите

Часове преди старта на предизборната кампания все повече стават избирателите, които намират имената си в списъци, в които не са се подписвали. Как се стига до личните ни данни, които иначе държавата пази? Много лесно! Един от вариантите е Търговския регистър. В него когато изберем свободно някое име бързо можем да разберем – ЕГН-то, личната карта, адреса на човека, често и какви доходи има, защото в търговския регистър се публикува и годишния финансов отчет. Доста удобна схема, а има групи от хора, които събират тази информация и я предоставят, срещу определена сума пари. Това е доходоносен бизнес за мнозина, които събират тези данни и ги предоставят на онези, които имат нужда от тях.
От Комисията за защита на личните данни коментираха, че са изпратили становище на Агенцията по вписванията да предприе необходимите действия, с който личните данни на физическите лица в Търговския регистър да бъдат заличени от публичния регистър и да останат видими само при служебно ползване. От Агенцията по вписванията заявиха , че не липсата на средства е причина в Търговския регистър да има свободен достъп до лични данни. Такъв бил закона, а гражданите които не искат данните им да са публично известни могат да подадат специално заявление за това. Факт, който за мнозина е неизвестен.
До този момент 64 жалби и сигнали на хора, които са открили имената си и ЕГН-то в системата за проверка на ЦИК, са получили от Комисията за защита на личните данни. Най-често жалбите са срещу младите партии. Глобата за злоупотребилите е между 500 и 100 000 лева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене