Благоевградски бизнесмен спечели дело за сградата на тютюневия монопол, чака одобрение на инвестиционния проект, за да строи

Людмил Коцев спечели делото за сградата на тютюневия склад

bez-imeБлагоевградският бизнесмен Людмил Коцев спечели окончателно съдебния спор за сградата на бившия тютюнев монопол. Преди 2 години предприемачът, който има фирма за лизингови автомобили, сключи договор за отстъпено право на строеж с шестимата съсобственици на наследствения имот, построен от техния дядо Панайот Тасев, който е бил кмет на Горна Джумая . Договорът за суперфиция е подписан след одобрено строително разрешение от общината . По проект на мястото на 90-годишната сграда е предвидено да се изгради нова в същия архитектурен стил,  тъй като е паметник на културата, като на партера ще има магазини, 2 етажа са предназначени за офиси и 4 етажа за жилища.

Людмил Коцев плаща няколко хиляди лева за изграждане на улица край старата сграда, но впоследствие нещата зациклят, тъй като от общината и РДНСК искат корекция на първоначалния проект, тъй като надвишавал с 1 етаж строителното разрешително и не отговаря на ПУП. Той обжалва заповедта на директора на РДНСК и отказа на главния архитект Васил Тинчев да одобри инвестиционния проект в Административен съд – Благоевград. Съдия Стоянка Пишиева- Сахатчиева ги отмени и върна преписката за ново произнасяне, като ВАС потвърди нейното решение преди 2 месеца.

Людмил Коцев уведомява по надлежния ред главния архитект на общината Васил Тинчев за съдебното решение. „4 пъти подавам заявления до главния архитект, в което го приканвам  да бъде спазен законът, имайки предвид мотивите на съдебно решение на ВАС от 9-ти август тази година. Мина месец и половина и нищо не се прави. За неизпълнение на съдебното решение съм сезирал прокуратурата”, заяви пред вестник „Струма“ бизнесменът Людмил Коцев, който на последните местни избори бе кандидат за общински съветник от листата на ЕКИП.

Той води и второ дело в Административен съд – Благоевград, в което обжалва кметската заповед от месец март 2016 г. за демонтиране на сградата, която е една от най-опасните, изградена от гредоред, който се руши. На собствениците, сред които е и шефката на ОбС – Разлог д-р Мария Копанарова, и на бизнесмена бе даден 30-дневен срок сам да я блъсне поради опасност от саморазрушаване. Адвокатите на Людмил Коцев  направиха искане делото временно да бъде спряно, докато не се произнесе ВАС по първия казус. Тяхната теза е, че ако заповедта за демонтиране влезе в сила за цялата сграда,  ще обезсмисли и ще направи безпредметно издаването на строителното разрешение за нейната реконструкция и най-вече преустройство.

Съдия Стоянка Пишиева-Сахатчиева отложи делото за октомври за събиране на доказателства.  Междувременно до спорната сграда вече кипят строителни работи, след като ексдиректорката Севдана Марковска блъсна по-малката сграда в съседство, също паметник на културата, който наследи от нейния дядо.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене